Prøv avisen

Levende musik giver syge lindring

Guitaristerne Thomas Bøgh Jensen og Hannah Jakobsen gør en forskel, når de møder op med deres levende musik til alvorligt syge patienter og deres pårørende på afdeling 271 på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. -- Foto: Scanpix.

Studerende fra Konservatoriet for Musik og Formidling i Esbjerg spiller og synger for syge på Sydvestjysk Sygehus. Målet er, at musikken også skal nå ud til mennesker på blandt andet hospicer og i fængsler

Biip, biip, biip. En rød lampe blinker, og den enerverende lyd bekendtgør, at patienten på stue fem har brug for hjælp. Klaprende træsko. En sygeplejerske er hurtigt fremme, og der er igen stille på afdeling 271 på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Indtil en helt anden lyd pludselig rammer ind i alt det hvide og effektive. Lyden af temaet fra filmen "Deer Hunter", udsat for klassisk guitar. Thomas Bøgh Jensen og Hannah Jakobsen, begge studerende på Konservatoriet for Musik og Formidling i Esbjerg, har sat sig til rette med hver sin lille skammel til venstrebenet og guitaren i den rette vinkel. Ikke i opholdsstuen, men inde på en patientstue, hvor der denne dag befinder sig tre kvindelige patienter og en mandlig pårørende.

De to guitarister praktiserer bogstavelig talt musik på sengekanten, og her mellem dropstativer, opkastningsbakker og blomster i vaser er stemningen intens. "Green-sleeves" er næste nummer og derpå følger Jens Rosendals salme "Du kom med alt det der var dig".

Erna Anker, der ligger i sengen tættest på vinduet, kender dem alle. Derhjemme i Brøns lytter hun til P2 det meste af dagen, og i dag nyder hun, at den levende musik kommer til hende.

– Det gjorde de sørme godt, konstaterer hun, og giver udtryk for at have nydt momentet midt i en indlæggelsesdag, som ellers godt kan føles rigelig lang.

Ideen med levende musik til alvorligt syge, som eksempelvis kræftpatienterne på afdeling 271 i Esbjerg, er helt ny i Danmark. Faktisk er det her indtil videre det eneste sted. Men det skal der ændres på, hvis det står til initiativtageren, Margrethe Langer Bro. Hendes tilgang er både musikken og sygdommen. Hun er uddannet pianist og til daglig lærer på konservatoriet i Esbjerg. Samtidig har hun i flere omgange været pårørende til alvorligt syge, ligesom hun selv var indlagt med meningitis for nogle år siden.

– Her oplevede jeg, hvordan musikken virker afledende og direkte smertelindrende. Samtidig med, at den kan være med til at skabe et sjæleligt nærvær og fællesskab for patienter og pårørende, der hvor ordene slipper op, siger hun og tilføjer, at musikken kan være et positivt skridt i retning af en helhedsbehandling, der har blik for både krop og sjæl.

Margrethe Langer Bro rejste sidste år til England for at besøge de to organisationer "Music in Hospitals" og "LiveMusicNow!", der begge arbejder med at formidle levende musik til mennesker, der af en eller anden grund ikke har mulighed for selv at opsøge den. Samtidig med de hjælper unge talentfulde musikere til en empatisk musikformidling tidligt i deres karriere.

– Det var et utroligt spændende besøg, og jeg fik masser af inspiration og gode ideer med hjem, fortæller Margrethe Langer Bro.

Inspirationen blev hurtigt omsat i det forsøgsprojekt, der i øjeblikket kører på Sydvestjysk Sygehus og fra marts også på det nyåbnede Hospice Sydvestjylland. Det tidligere Ribe Amt har givet et beskedent beløb på 30.000 kroner til startfasen, men nu gælder det om at søge offentlige og private midler til at videreføre projektet.

For Thomas Bøgh Jensen og Hannah Jakobsen er det tredje gang, de spiller for de syge kræftpatienter på Sydvestjysk Sygehus, og de har så småt vænnet sig til de trange forhold på stuerne og ikke mindst den meget direkte kontakt med tilhørerne.

– Man kan godt få helt ondt indeni, men man har det utrolig godt bagefter, siger Thomas. Og Hannah supplerer:

Inden hver "koncert" aflægger de studerende besøg på afdelingen. Her snakker de med patienterne om musikken. Hvad de gerne vil høre, hvem der ønsker musikken ind på stuen, og hvem der måske hellere vil høre musikken siddende i opholdsområdet. Der er naturligvis også patienter, der ikke ønsker musik overhovedet, og det bliver respekteret.

– Repertoiret er blandet, alt efter hvilke musikere der deltager, og hvad de indlagte ønsker at høre. Når det handler om sange, er det tydeligt, at patienterne vælger forårssange, altså noget, der peger fremad. Hvorimod meget dystre mol-stykker ikke egner sig, siger Margrethe Langer Bro.

Denne mandag spiller de to guitarister "Greensleeves" til ære for Poul Buurgaard, der har en særlig forkærlighed for den melodi.

– Når man ligger her, har man overskud af tid, og så er det bare så dejligt, at de søde, unge mennesker kommer og spiller, siger han. Til spørgsmålet om musikken også lindrer hans smerter, siger han:

– Tja, jeg kan i hvert fald rigtigt godt lide musik, og alt, der kan aflede, virker smertelindrende. Det er også rart, når nogen fortæller en vittighed!

Efter hver af de ugentlige musikseancer på afdelingen bliver der uddelt evalueringsskemaer, hvor patienterne blandt andet bliver spurgt, om musikken giver dem en lindring af smerte, angst og uro. Flere giver udtryk for en oplevelse af indre ro og veltilpashed og fornemmelsen af "at lette lidt".

– Der er ingen tvivl om, at det for nogle har en smertestillende effekt, men det er svært at bevise, siger afdelingssygeplejerske Hanne Ditlev, der fra starten har været meget positivt stemt over for projektet.

Foreløbig kan hun og kollegerne på afdelingen konstatere, at stemningen er lettere blandt patienterne de eftermiddage og aftener, hvor der har været musikere på besøg.

– Mange alvorligt syge mennesker får depressioner. Men sådan noget som det her kan være med til at trække i en anden retning. Det er positivt og levende, og patienterne får en oplevelse af at komme væk fra patientrollen og blive mødt som de mennesker, de er, mener Hanne Ditlev.

washuus@kristeligt-dagblad.dk