Lige til at blive glad af

Endnu en dejlig børnebog fra Ida Jessen

Bendtners chance svinder med Persie klar
Bendtners chance svinder med Persie klar. Foto: Jens Astrup Denmark.

I tre billedbøger har elefantungen Carl været rød, gul og blå. Og han har været stædig, næsten ond og ligefrem rasende.

Ida Jessen og Hanne Bartholin er åbenbart forhåbentlig! ved at samarbejde sig igennem alle de grundlæggende farver og følelser. For den nye bog om Carl er grøn og begynder så godt med et skønt morgenbillede af en halvt sovende elefantfar, der bliver kildet på kinden af en lille, lysvågen snabel, for i dag skal Carl og far have det dejligt sammen, som der står: Carl elskede dejlige dage.

Men Carl elsker ikke at vente. Han hader det faktisk, og hvis man nogensinde har spurgt sig selv, hvordan det lyder, når en elefantunge slår på en radiator, så er svaret her: BANG!

For far skal lige holde en tale, inden det sjove kan begynde. Og bagefter skal han læse avis og handle og tale i telefon og Det tager kun et minut, siger far, men det tror Carl ikke på: Jeg tror, det tager tusind minutter, og selvfølgelig gør det dét, for vi kender jo godt historien. Fra andre bøger med samme tema og fra vores eget liv, hvor dejlige og mindre dejlige dage som bekendt blander sig med hinanden. Der er genkendelse i elefantklassen for både børn og voksne.

LÆS OGSÅ: Nye børnebøger skræmmer forældre væk

Men ligesom elefanterne synes at bevæge sig fjerlet omkring på de fine illustrationer, der elegant veksler imellem grundfarver og gennemsigtighed, er der også en lethed over fortællingen. Hverken Carl eller læseren bliver belæsset med faderens forklaringer eller dårlige samvittighed.

Da faderen til sidst er færdig med alt det, han skal, siger det dobbelte opslag med en lille, udmattet elefantunge liggende på en sofa det hele. Så bagefter er det bare frem med det elefantstore kram og i gang med at have det sjovt. For vi voksne ved det jo godt. Vi har alt for travlt. Og børnene ved det også. Det er dem, der må holde for.

Så det er godt at kunne grine sammen og måske få en lille snak. Hvis man ellers har lyst. For lige nu sidder vi jo netop med en god bog og har det dejligt sammen, mens Carl og hans far klippe-klistrer og synger med på en sang i radioen: trut trut truuuut! Det er lige til at blive glad af.