Prøv avisen

Lille folkelig filmperle

Faustas perler får 4 ud af 6 stjerner. - Foto: PR

Faustas perler får 4 ud af 6 stjerner

Når en film kommer til Danmark med Berlinfestivalens hovedpris, Guldbjørnen, i bagagen, skal den selvfølgelig ses. Vinderen i 2009 var den spansk-peruanske "Faustas perler", som er blevet importeret af Sunrise Film, der med utrættelig energi henter film uden for Hollywoods mainstream hjem til især landets små kunstbiografer.

Originaltitlen, "La teta asustada", betyder egentlig "Sorgens mælk" og henviser til en peruansk forestilling om en sygdom, der overføres via modermælken af kvinder, som er blevet voldtaget eller mishandlet under borgerkrigen i 1980?erne. Den sygdom lider den tavse og skræmte unge kvinde Fausta af. Hun bor sammen med sin døende mor i et slumkvarter i udkanten af Perus hovedstad, Lima, og da moderen dør, får Fausta problemer med begravelsen. Hun har ingen penge, men vil på den anden side ikke have, at onklen selv graver et hul til moderen. Det skal gå rigtigt for sig. Så Fausta får job hos Aida, en rig komponist og koncertpianistinde. Hun forbereder sin årlige koncert, men er løbet tør for idéer. Da hun hører Fausta synge om sin sorg og sin dagligdag på små improviserede melodier, lover hun hende en perle for hver gang, hun synger.

Filmen skildrer både Fausta og hendes indesluttede og angstprægede forhold til verden, og den skildrer en folkelig, peruansk kultur, der midt i al fattigdommen synes rig på fest og farver – ofte i noget absurde gevandter. Men den skildrer også en kultur, der er splittet mellem en levende overtro og nogle særdeles nærværende økonomiske realiteter. Det er samspillet mellem denne mangfoldighed af fortællinger om det folkelige, det forlorne og forløsningen ikke mindst, der gør filmen selv til en lille perle.

Palle Schantz Lauridsen

Faustas perler. Spanien/Peru 2009. Instruktion: Claudia Llosa. 100 minutter. Premiere i Gloria og Vester Vov Vov, København.