Limfjord og verdens-krig

Weekendens modtager af Venstres Frihedspris, Uffe Ellemann-Jensen, holder af store fortællinger

"Den gode fortæller rører ved noget i ens sind, som kalder minder og stemninger frem,” mener Uffe Ellemann-Jensen –
"Den gode fortæller rører ved noget i ens sind, som kalder minder og stemninger frem,” mener Uffe Ellemann-Jensen –. Foto: Leif Tuxen.

Er en af de bedste danske bøger, jeg har læst i lang tid. Den er utroligt velskrevet. Foregår i Grønland i 1700-tallet, men med fine beskrivelser, som har relevans i dag. Det er en af den slags bøger, som man nødigt lægger fra sig, for kunne der ikke have været bare et par hundrede sider mere?

Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Limfjorden, bind I-II

Allerede Kirsten Kleins billeder gør dette til en bog, man har liggende på sofa-bordet til langsom nydelse men Hans Edvard Nørre-gård-Nielsens tekst gør, at man bakser med det store monstrum af en bog og får den læst. Det er en egns- og hjemstavnsberetning så blændende fortalt, at man sidder og tænker på sin egen hjemstavn, selvom den ligger langt fra Limfjorden. For den gode fortæller rører ved noget i ens sind, som kalder minder og stemninger frem.

LÆS OGSÅ: Historisk roman vinder Booker-pris

Antony Beevor: Anden Verdenskrig

Selvom man måske mener, man er stopfodret med bøger om Anden Verdenskrig, formår Beevor at give den store sammenhæng, som så let forsvinder i detaljen. Velskrevet og spændende og et vigtigt dokument for nutiden med påmindelse om, hvordan det globale spind hænger sammen, så fejltagelser det ene sted kan få store konsekvenser det andet.

I bogsæsonen spørger vi kendte personer om deres læsevaner