Prøv avisen

Litteratur er god medicin

Skønlitteratur kan have en helbredende effekt på psykisk syge og demente, mener englænderen Jane Davis, der er på besøg i Danmark for at udbrede sine idéer om biblioterapi. I weekenden fortalte hun om bøgernes helbredende virkning i Den Gule Villa i København. I dag er hun i Aarhus for at mødes med læsegrupper, som Læseforeningen står bag. Foto: Ursula Brogaard.

Litteratur blev Jane Davis middel mod hendes problemer. I dag står den engelske litterat bag hundredvis af læsegrupper for psykisk syge og socialt udsatte baseret på højtlæsning og fælles refleksion. Litteratur er praktisk hjælp til at være et menneske og kan ændre dit liv, siger hun

Jane Davis mor druknede sine sorger i alkohol, som i sidste ende tog livet af hende. Senere i livet blev Jane Davis selv lokket af de let tilgængelige rusmidler.

LÆS OGSÅ: Læsegrupper hjælper psykisk syge

Men bogen blev min redning, siger Jane Davis, der har sat sig for at udbrede bøgerne gennem oplæsning af skønlitteratur i grupper som en praktisk hjælp til mennesker med ondt i livet, herunder socialt udsatte og psykisk syge. En metode, hun selv kalder for biblioterapi.

I disse dage er hun i Danmark for at besøge Læseforeningen, en frivillig forening, der har til huse i Aarhus og arbejder for at udbrede læsning gennem læsegrupper i blandt andet socialt belastede områder. Kristeligt Dagblad skrev sidste år om biblioterapi i Storbritannien i forbindelse med en serie artikler om kunstens helbredende virkning for både psykisk og fysisk syge patienter. Nu er helbredende læsning eller læsning for livet på vej herhjemme, blandt andet gennem Læseforeningen, der er inspireret af Jane Davis idéer.

Hun står bag den over 10 år gamle The Reader Organisation, som med projektet Get into Reading driver over 200 litterære læsegrupper for psykisk syge og demente patienter i Liverpool og læsegrupper i det sydvestlige England. Bare i Liverpool har organisationens 50 ansatte over 1000 englændere i læsegrupper, og praktiserende læger er i samarbejde med den nationale sygesikring begyndt at henvise psykisk syge patienter til fælles læsning. Organisationen er ved at starte grupper op andre steder i Storbritannien samt i Australien og Canada. For nylig modtog Jane Davis den fornemme britiske orden MBE for sit arbejde.

Jeg voksede op i et meget uakademisk hjem. Det var snarere et miljø præget af en masse psykiske problemer og et stort alkoholforbrug til at fjerne dem. Senere stod jeg selv i en situation, hvor det var lettest at vælge flaskerne og pillerne, siger Jane Davis, som Kristeligt Dagblad møder i gården til et hotel i det centrale København, et stenkast fra Istedgade, hvor drankere og narkomaner denne mandag morgen allerede er i gang med dagens indtag.

Netop socialt udsatte og psykisk sygdom går hånd i hånd, og her kan bøgerne hjælpe mange, mener Jane Davis, ligesom de gjorde for hende selv. Hun valgte bøgerne og universitetsvejen og blev lektor i litteratur på universitetet i Liverpool. Engang i midten af 1990erne fik hun en smule penge fra universitetet til gruppelæsning i et fattigt kvarter. Undervejs fortalte flere af de deltagende, at de var holdt op med at tage piller for depression og andre psykiske sygdomme på grund af læsningen. Så det var en slags sideeffekt af hendes oprindelige tanke om at udbrede litteratur til alle. Det var først på det tidspunkt, at Jane Davis indså, hvad bøgerne faktisk havde betydet for hendes eget liv, og hvad de kunne gøre for andre i lignende situation.

Jane Davis skaffede midler fra en velgørenhedsfond til et gruppeprojekt med socialt udsatte englændere. Hun droppede universitetet for at koncentrere sig om flere læsegrupper og oprettede The Reader Organisation. Hun fik flere penge fra fonde, lokale myndigheder og senere det britiske sundhedsvæsen. I 2002 startede den første læsegruppe. Metoden var oprindelig rettet mod socialt udsatte, men viste sig også at have en virkning på depressionsramte og i visse tilfælde demente patienter.

Forskere ved University of Liverpool er i gang med at foretage videnskabelige undersøgelser for at påvise, hvordan romaner, noveller og digte påvirker mentale tilstande. I dag har Jane Davis organisation kontakt til seks store lægehuse med omkring 6000 patienter hver. Desuden har en chef for psykiatrisk afdeling på et af Liverpools store hospitaler sagt ja til et treårigt forløb med læsegrupper med blandt andet kriminelle patienter.

Når folk sørger, har de familie eller gode venner ved deres side til at komme videre. Bogen kan have samme støttende virkning. Litteratur er ikke kun en æstetisk oplevelse, men praktisk hjælp til at være et menneske. En læge fra en psykiatrisk afdeling med voldelige patienter, herunder mordere, sagde engang, at det er bogen, der er eksperten, siger Jane Davis, som har en drøm om at have en person ansat på psykiatriske hospitaler, som kan uddanne personalet og stå for læsegrupper.

Herhjemme er biblioterapi stadig et uberørt felt. Men formanden for Læseforeningens bestyrelse, Mette Steenberg, vil udbrede fælles læsning som en meningsskabende fælles aktivitet, der kan hjælpe socialt udsatte og psykisk syge med at tænke deres liv i nye former. Mette Steenberg er uddannet i litteratur og semiotik og ansat ved Aarhus Universitet og har besøgt The Reader Organisation i Liverpool. Hun er den første certificerede læsegruppeleder herhjemme, og hun forsker i gruppelæsningens virkninger i et større forskningsprojekt om mentale teknologier.

Litteraturen giver deltageren i læsegruppen et redskab til at se sig selv indefra og udefra. De fiktive karakterers hensigter og adfærd bliver en slags spejling for personens eget liv, etiske overvejelser og handlinger, siger Mette Steenberg, som lægger vægt på, at gruppelæsning ikke kun er et vigtigt redskab for psykisk syge.

Vi vil udbrede litteraturen til alle. Bøger er en af vores allervigtigste mentale værktøjer og tilbyder modeller, der er så komplekse, at de kan favne hele den menneskelige erfaringsverden og eksistens. Vi har brug for den for at kunne forestille os og leve livet i al dets kompleksitet.

krasnik@k.dk