Prøv avisen

Litteraturprofessor: Dylan er vor tids største digter

Bob Dylan har inspireret blandt andre Beatles, Rolling Stones og Bruce Springsteen. – Foto: David Vincent/AP/Polfoto

Den amerikanske sanger og sangskriver Bob Dylan modtager Nobelprisen i litteratur for sit poetiske udtryk. Bibelhenvisninger går som en rød tråd igennem hele hans sangværk, siger ekspert

Den amerikanske sanger og sangskriver Bob Dylan er årets vinder af den prestigefyldte Nobels litteraturpris. I motivationen for beslutningen siger komitéen fra Svenska Akademien, der står bag prisen, at Bob Dylan hædres for at have skabt ”nye poetiske udtryk inden for den store amerikanske sangtradition”.

At Bob Dylan skulle få prisen, har været ventet med længsel af mange mennesker i hele verden.

”Nobel-komiteen har understreget, at det er et privilegium at leve i den samme tid som Bob Dylan,” skriver Bob Dylans personlige ven, den anerkendte historieprofessor Sean Wilentz, der underviser på Princeton University og har skrevet flere bøger om Bob Dylan, til Kristeligt Dagblad i en begejstret mail.

Og her i Danmark fryder professor i litteratur på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai sig ikke mindst. Allerede i 2009 valgte hun offentligt at indstille Dylan som kandidatur over for Akademiet, selvom det brød med reglerne for Nobelprisen.

”I dag er den største dag i mit litterære liv,” sagde hun, da navnet på årets nobelpristager i litteratur blev offentliggjort torsdag kl. 13.

”Bob Dylan er vor tids største digter. Han skriver om tab, splittelse, melankoli og alt det, vi bekymrer os om i verden, men han gør det med håb og med kærlighedens og kunstens kraft. Han er enestående, fordi han bruger den romantiske og modernistiske tradition i verdenslitteraturen og sammenstiller den med det folkelige,” siger Anne-Marie Mai.

Hun kalder valget af Dylan et godt signal om, at Svenska Akademien også i fremtiden vil have øje for alternative grene af litteraturen.

”De har alt for længe lukket øjnene for alt det, der sker i litteraturen, ud over de pæne bøger, vi sætter op på vores reoler. En forløber kom dog i 1997, hvor den netop afdøde Dario Fo fik prisen,” siger Anne-Marie Mai.

”Det er fantastisk , det her,” siger også præsten og litteraten Anders Thyrring Andersen, der på samme måde mener, at Bob Dylan er blandt verdens største digtere:

”Siden begyndelsen af 1960’erne har Bob Dylan været verdens største sangskriver. Og det alene er jo en litterær præstation. Hans bedste tekster har flyttet grænsen for, hvad der kan udtrykkes i populærkultur. For hans bedste tekster er efter min mening fine moderne digte, der er fuldt på højde med, hvad amerikansk lyrik i øvrigt har præsteret i den samme periode. Og han har simpelthen løftet hele sangskrivergenren op på et niveau, hvor den aldrig tidligere havde været,” siger Anders Thyrring Andersen og tilføjer;

”Dylan har bragt moderne lyrik ud til de brede masser ved at skrive den ind i sine sange. Dylan lytter man til. Han når ud til millioner af mennesker verden over, og dermed lærer folk også fin moderne lyrik at kende. Han har simpelthen højnet verdens almene litterære niveau ved at skrive sangtekster af denne kvalitet.”

Samtidig har Bob Dylan også vist, at man sagtens kan forene moderne lyrik med kristendom, tilføjer han:

”Noget af det, Bob Dylan gør, er hele tiden at henvise til anden stor litteratur, og det giver folk lyst til at lære det at kende, som han henviser til. Og det, han citerer allermest fra, er Bibelen. Bibelhenvisninger går som en rød tråd igennem hele hans sangværk. Jeg ville ikke tøve med at kalde mange af hans sange for moderne salmer. Og sådan viser Bob Dylan, at man sagtens være moderne og kristen på samme tid.”

Anders Thyrring Andersen mener i øvrigt, at det er misvisende at tale om, at Bob Dylan havde en kristen periode. For kristendommen gennemsyrer alle hans sange, selvom han ganske rigtigt havde en periode, hvor han mere direkte kaldte sig kristen fra scenekanten.

”Det er paradoksalt, at mange herhjemme først og fremmest forbinder Bob Dylan med at være protestsanger. For hans tid som politisk protestsanger var kun en lille parentes i hans karriere. Men han har hele vejen været en kristen protestsanger, der har bragt det kristne univers med sig, mens han gang på gang har genopfundet sig selv som kunstner. Derfor kan Bob Dylan ellers ikke reduceres til at være en 1960’er-sanger. For han er blevet ved med at være relevant for nye generationer.”

Jody Pennington , der underviser i historie og samfund ved institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet, er enig i, at prisen er fuldt fortjent.

”Jeg har før undervist i Bob Dylans tekster sammen med min britiske kollega Aidan Day, der mener, at Bob Dylan er en lige så stor forfatter som Tennessee Williams og andre store amerikanske forfattere. Bob Dylan er i den grad også en global forfatter og sangskriver, selvom han også er meget amerikansk. Og hans betydning for både populærkulturen og den politiske samfundsudvikling kan næppe overvurderes,” siger Jody Pennington og peger på, at Jay Cocks fra Time Magazine engang rammende skrev, at “Bob Dylan couldn’t wait for the music to change. He couldn’t be only part of the change. He was the change itself” (Bob Dylan kunne ikke vente på, at musikken forandrede sig. Han kunne ikke være en del af forandringen. Han var selve forandringen, red.).

Som sangskriver har Bob Dylan inspireret blandt andre Beatles, Rolling Stones og Bruce Springsteen. For Dylan begyndte at skrive sange på en helt ny måde, der blev soundtracket til ungdomsoprøret med sange som ”Blowing in the Wind” og ”The Times They Are A’ Changin”, der i øvrigt gav navn til forlaget Tiderne Skifter herhjemme. Og hans sange fik kolossal betydning i en tid, der netop skiftede med den spæde kvindefrigørelse, krigsmodstanden og det ulmende ungdomsoprør. Men det er ikke kun Bob Dylans til tider politisk bevidste sange, der gør ham til en stor forfatter, men også de mere abstrakte sangtekster, der ville og kunne mere end blot at underholde, mener Jody Pennington.

Bob Dylan er født Robert Allen Zimmerman og nedstammer fra ukrainske og litauiske jøder. Han voksede op i en almindelig amerikansk kernefamilie i nordstatsbyen Hibbing, Minnesota. Dylan spillede i sin tidlige ungdom rock ’n’ roll, men vendte hurtigt interessen mod mere enkelte sange fremført alene med guitar, mundharmonika og særegen raspende stemme. Inspirationen var den amerikanske folkemusik, ikke mindst den store amerikanske sangskriver Woody Guthrie.

Siden 1968 har Bob Dylan i gennemsnit udgivet et nyt album hvert eneste år. I alt er hans plader solgt i mere end 125 millioner eksemplarer, og flere af hans albums anerkendes bredt som nogle af den nyere musikhistories mest betydningsfulde. Dylans store tekstunivers har gennem mange år været genstand for litteraturforskeres interesse, ligesom der herhjemme er afholdt Dylan-seminarer og lavet stribevis af tolkninger af hans tekster. Hans bidrag har nu ført til den største litterære hæder.