Prøv avisen

Livet er en rejse

I Wolfgang Büschers prisbelønnede bog ""Berlin-Moskva"" tages læseren med på en rejse ind i det uvisse. Vi følger hovedpersonen gennem de østeuropæiske sletter og skovområder på en vandring, der giver anledning til refleksion over historiens mening og rejsens egentlige formål.

BØGER: Den prisbelønnede bog "Berlin-Moskva" er en dybt fascinerende rejsebeskrivelse, der fører læseren tværs gennem Østeuropas historie og identitet

Idéen, der ligger til grund for "Berlin-Moskva", lyder ligeså fascinerende som vanvittig: I stedet for at gøre brug af moderne transportmidler begiver den 50-årige journalist Wolfgang Büscher sig ud på en lang vandring, der fører ham tværs gennem de østeuropæiske sletter og skovområder. En tur fra Berlin til Moskva – til fods. Udstyret med to skjorter, to par bukser, en mobiltelefon, en sovepose og nogle kort forlader han Berlin og drager af sted, "så ligeud som muligt mod øst", som det formuleres. Turen gennem Polen, Hviderusland og de store russiske skovområder tager ham næsten tre måneder, inden han endelig, som en laset, komisk vagabond, kan omfavne Moskvas byskilt.

Büschers rejsebeskrivelse giver et fascinerende indblik i denne forunderlige vandring. Møderne med den lokale befolkning, ensomheden, de monotone russiske skovområder og hovedpersonens tvivl om rejsens egentlige formål er godt stof. Som læser er man ikke i tvivl. De velskrevne iagttagelser skriver sig ind i den store tradition af europæiske rejsebeskrivelser, der rækker tilbage til det 18. århundrede: Mødet med nyt og ukendt land, iagttagelser af fremmede kulturer, der forbindes med den rejsendes refleksioner og indre monologer.

Men Wolfgang Büscher vil med beskrivelsen af sin rejse gennem Østeuropa mere end blot tilføje endnu et værk til genren. Rejsen udvikler sig ikke alene til et indblik i det nuværende Østeuropa, der ihærdigt prøver at flygte mod vest, men giver samtidig forståelse for den europæiske historie, der lurer bag enhver sten på vejen.

Alene ruten er historisk: Napoleon tog denne vej og Hitlers værnemagt fulgte i 1941 på fremmarchen mod Moskva. Og det er ikke mindst sporene efter Anden Verdenskrig og dens følger, der her konstant er tilstede. I beretningen om en polsk grevinde, der hele to gange nåede at redde sin mand fra den nazistiske henrettelse eller i de historiske slagmarker, deres mindesmærker og kirkegårde, som Büscher løbende konfronteres med, og som ofte udvides med sporene fra den stalinistiske terror, som ikke mindst Polen og Hviderusland er præget af. Det er, som det hedder et sted i bogen, som om hele Østeuropa er en stor "historiegrav, tragediens åbne grube, stoffet ligger lige under græsset, det er virkelig råt, ubearbejdet, uslebet".

Det er forfatterens fortjeneste at vende de enkelte sten og kigge på de historier, der skjuler sig under hver af dem på vejen til Moskva. Netop det konkrete, de enkelte begivenheder og historier, han møder undervejs, inddrager læseren i et både gruopvækkende og fængslende univers, som man ellers kun kender fra abstrakte, historiske studier.

Det er tydeligt, at Büscher har researchet indgående før afrejsen. Han har stort kendskab til rutens historiske baggrund, til anekdoterne omkring de enkelte steder og byer og de begivenheder, der engang udspillede sig der. Han reflekterer over historien og over de politiske tilstande ved den nye EU-grænse mellem Polen og Hviderusland, men man har aldrig fornemmelsen, at det bliver "for meget" eller for tungt. Konstant holdes balancen mellem at give et dybtgående indblik i det historiske og kombinere dette med konkrete rejseoplevelser og fortællinger om nutiden. Her møder vi ikke kun lavmælte, hviderussiske landmænd, men også sibirske yogi, efterkommere fra assyrerne, katolske munke, underlige madonnafigurer, og en af de russiske "likvidatorer", som arbejdede med at slukke branden i Tschjernobyl-reaktoren i 1986. En afstikker til den overbevoksede dødszone i det sydlige Hviderusland, som efter ulykken på det nærliggende værk blev rømmet for mennesker, hører til en af de mest imponerende passager i bogen.

Til grund for Büschers projekt ligger ikke kun ideen om at udforske området bag det forhenværende jerntæppe, men også en personlig historie. En bedstefar, der døde et ukendt sted i Rusland, følger som et spøgelse med på rejsen. På denne måde følger Büschers rejsebeskrivelse en udbredt tendens i den tyske samtidslitteratur til igen at vende sig mod historien og søge efter skjulte rester af ens egen, personlige familiehistorie. "Berlin-Moskva" kan derfor også læses som den enkeltes søgen efter at finde sig selv og sin egen baggrund

Büschers fascinerende bog giver på denne måde et indblik i både nutidens søgen efter egen identitet, Østeuropas søgen mod vest, og den historiske baggrund som Europa bygger på. Med sit fine sprog, sine æstetisk inddragende beskrivelser og det gribende indhold danner bogen, som Hanne Lund har oversat til et glimrende og velfungerede, poetisk dansk, en stor og inspirerende læseoplevelse.

Wolfgang Büscher: Berlin-Moskva. En rejse til fods. Oversat af Hanne Lund.198 sider. 225 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk