Prøv avisen
Bog

Fremtidsforskere i ny bog: Livet handler ikke om at komme først i mål

3 stjerner
Anne Skare Nielsen guider os sammen med Henrik Good Hovgaard fra level 1 til level 7 i vores vej til at blive sande futurister. – Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix.

Ingen ved, hvad fremtiden bringer. Eller det er i hvert fald, hvad vi plejer at sige. Men sådan behøver det ikke at være, hvis man skal tro ny bog, der vil klæde os på, så fremtiden ikke rammer os i nakken

Vores hjerner er i gang med at udvikle sig. De skal lære at rumme den hyperkompleksitet, vi hver dag bliver stillet over for. Hos folk i en vis alder er det måske allerede for sent, men hos unge er udviklingen i fuld gang, desværre lidt for tit med uro, stress, angst og depression til følge. For vi kan ikke forstå og gebærde os i fremtidens samfund, hvis vi bliver ved med at se den gennem fortidens og nutidens briller. Og vi skal holde op med at tænke livet som et spil ludo eller et spil matador.

Det handler nemlig ikke længere om at komme først i mål, om at slå de andre hjem eller lænse banken for penge og de andre for grunde, huse og hoteller. Og det er typisk sådan, vores tribal-hjerne, der satser på det kendte og det sikre, tænker. For den er succes lig med noget, hvor få vinder, og mange taber, og hvor vi spiller efter fortidens strikse regler.

Men vi skal i stedet tænke som et computerspil, hvor vi gamer os ind i spillet uden at have læst reglerne, hvor vi eksperimenterer og lærer – og begynder forfra, hvis vi dør – hvor vi nok så vigtigt spørger andre til råds, og hvor vi hele tiden udvikler os, så vi kan rykke et level op. Vi skal med andre ord aktivere vores planetære tankegang, der er kendetegnet ved, at succes her handler om, at alle vinder, at ingen taber, samt at vi forbedrer spillereglerne.

Anne Skare Nielsen og Henrik Good Hovgaard, der er fremtidsforskere og sammen driver Universal Futurist, guider os fra level 1 til level 7 i vores vej til at blive sande futurister, der både formår at afkode fremtiden og navigere fornuftigt i den. De udfordrer vores gængse tankegange i såvel indhold som udtryk i en bog, der driller øjet med skrigorange overskrifter, illustrationer og sider samt en tekst, der kører skiftevis i en og to spalter, og de er gode til peptalk, når de blæser os ind i hovedet, at ”alle de problemer, vi har, kommer vi til at løse.” Men selvom bogen er fyldt med øvelser, cheat sheets, tjeklister og bullet points, står det efter endt læsning ikke altid lige klart, hvordan forandringen konkretiseres.

Uanset hvad er det inspirerende at få en rusker – ikke mindst, hvis man tilhører den analoge brætspillende generation – og dermed blive udfordret i sin vi spiller efter de gældende regler-logik. Og forfatternes energi og engagement virker også stedvis ansporende. Men også stedvis anstrengende. For man skal have en forkærlighed for buzzwords og en vis sproglig smartness og være helt og aldeles ikke-allergisk over for Gajol-filosofi i stil med: ”Det er ikke enten-eller, det er både- og” samt ”Vær selv den forandring, du gerne vil se,” hvis man skal bruge sommerferien på at blive ”en ægte fremtidsforsker, en futurist og en gamechanger”. Som det hedder et sted: ”Eneste krav til en fri og fantasifuld fremtid er, at du vælger at være ’mindre pedel og mere rebel’. Så fat dit lyssværd, ring til Master Yoda, og lad os mødes i baren på Tatooine. Indtil da øv dig på teknikkerne, som vi giver dig. Så bliver du klar til at indtage din plads i fremtiden.”