Løb for livet på den amerikanske måde

Ny amerikansk film vil samle USA med almenmenneskelige værdier

"Filmens hovedperson spilles suverænt af Kevin Costner (i midten), der her viser sit format," skriver Kristeligt Dagblads filmanmelder.
"Filmens hovedperson spilles suverænt af Kevin Costner (i midten), der her viser sit format," skriver Kristeligt Dagblads filmanmelder. Foto: Image supplied by Capital Pictures.

I det seneste stykke tid har vi i nyhederne set uroligheder i USA, hvor racemæssige forhold spiller en hovedrolle. Sorte i for eksempel Ferguson og Baltimore klager over racisme i det overvejende hvide politikorps. Andre steder er der problemer med de spansktalende indvandrere fra Mexico. Denne Disney-film vil gerne medvirke til at formindske disse brudflader ved at skildre nogle værdier, der er fælles for mennesker på tværs af etnicitet og hudfarve.

Vi er i 1987. Jim White er træner for et high school-hold i amerikansk fodbold. Det går ikke godt for Jim White. Han er temperamentsfuld og kommer i skænderi med sine spillere med det resultat, at han bliver fyret. Jobmulighederne er meget få med det renommé, han har. Ja, faktisk er der kun én mulighed.

Det er på en skole i den lille by McFarland i det sydlige Californien. Området er præget af mange mexicanske familier, der arbejder under usle forhold i landbruget, der producerer grøntsager.

Jim White flytter med kone og to børn til området. Den ældste datter på 14 år siger ved ankomsten til deres hus, at ”stedet er et lortested”. Der er ikke mange hvide i nabolaget. Skolen er præget af fattigdom og har derfor begrænsede midler. Jim skal være biologilærer og assistenttræner for fodboldholdet. Samarbejdet mellem de to trænere på skolen går ikke, så Jim tvinges ud i noget nyt, ellers lurer der en fyring og familiens ruin.

Han foreslår derfor, at skolen skal satse på en ny disciplin, hvor elevernes naturlige evner kan udnyttes. Jim har observeret, at mange af de store drenge løber frem og tilbage til skole. De kan løbe solen sort.

Derfor kunne hold-terrænløb være en mulighed. Det har skolen aldrig prøvet før, så med nød og næppe får han grønt lys fra skolen. Desuden må han gennem vanskeligheder for at rekruttere løbere til sit hold. Det lykkes for ham. På hans hold er der udelukkende unge drenge af mexicansk oprindelse med katolsk baggrund, hvilket blandt andet viser sig med en takkebøn efter en sejr. De er desuden præget af en stærk familiestruktur, der også kommer til at virke ind på familien White. Her lukkes virkelig nogle brudflader. Det racemæssige glider i baggrunden, og nye venskaber opstår. Det budskab kan godt bruges i en moderne amerikansk sammenhæng. Det handler ikke om, hvad du kommer af, men hvem du er nu.

Filmens hovedperson spilles suverænt af Kevin Costner, der her viser sit format. Filmen er en rørende og varm skildring baseret på virkelige begivenheder. Holdet løber for livet - og ikke kun for eget liv, men for hinandens. Det er ikke nogen dårlig morale.