Louisiana tiltrækker forfattere fra hele verden

Forfattere fra 17 forskellige lande deltager fra på torsdag i litteratur- festivalen Lousiana Literature

Hiromi It regnes for at være en af det moderne Japans største digtere og er en af de mange udenlandske forfattere, som gæster Louisiana Literature. –
Hiromi It regnes for at være en af det moderne Japans største digtere og er en af de mange udenlandske forfattere, som gæster Louisiana Literature. – . Foto: Louisiana.

Kunstmuseet Louisiana nord for København har altid tiltrukket internationale kunstnere. Det er ikke kun den globale elite af kunstmalere og billedkunstnere, der kommer til Humlebæk.

Museet har også etableret en af Danmarks bedst besøgte litteraturfestivaler med mange internationale forfattere på plakaten.

Det gælder også i år, når Louisiana Literature for niende gang kan byde velkommen til forfattermøder og optrædender på museet – og ikke mindst i museets skulpturpark, hvor forfattere fra så forskellige lande som Bulgarien, Irland, Sverige, USA, Canada, Mexico, Japan, Tyskland, Italien, Spanien, Marokko, Norge, Schweiz, Frankrig, Ungarn og Argentina stiller op.

Litteraturfestivalen finder sted den 23.-26. august, og festivalen åbner på torsdag med ungarske Péter Nádas, hvis roste romanværk ”Parallelle historier I-III” spejler Europas historie i det 20. århundrede.

Samme dag vil den canadiske digter Anne Carson tale ”fra himlens synsvinkel” i en ”performance”, der under den himmelvendte titel ”Lecture on the History of Skywriting” (lektion i himmelskrivningens historie) vil indvie de fremmødte i skabelsesberetninger fra de tidligste for-tællinger frem til i dag.

Hiromi It regnes for at være en af det moderne Japans største digtere – og den vigtigste repræsentant fra den feministiske bølge i 1970’ernes japanske litteratur. Fredag vil hun ifølge museet ”optræde med to af sine danske fans, Olga Ravn og Johanne Lykke Holm”, som dyrker Hiromi It i deres ”hekse-skole”, og som har skrevet efterord til Its aktuelle bog på dansk, ”Vildgræs ved flodlejet”.

Spaniens største nulevende forfatter, Javier Marías, hvis værker er udkommet i flere end fem millioner eksemplarer, er en sjælden gæst på festivaler, men han kan også opleves fredag, mens den tyske stjerneforfatter Daniel Kehlmann, der nu er bosat i New York og aktuel med den roste filosofiske og historiske roman ”Tyll”, optræder både fredag og lørdag.

Det samme gør norske Jan Kjærstad, der blandt andet her i avisen er blevet rost for sin seneste roman, ”Storefjeld”, der behandler Utøya-tragedien. Fra Norge kommer desuden Gunnhild Øyehaug, der søndag kan opleves i samtale med danske Dorthe Nors.

Derudover optræder et væld af andre forfattere – også danske forfattere som Leonora Christina Skov, Vita Andersen, Helle Helle, Knud Romer, Katrine Marie Guldager, Svend Åge Madsen og Jesper Wung-Sung med deres aktuelle bøger.

Ordene står ikke alene på festivalen, der byder på flere koncerter – blandt andre med den danske sanger Kira Skov, der har skrevet et anmelderrost album med sange, der kredser om at miste og kommer i kølvandet på hendes mands dødsfald inspireret af forfattere som Marilynne Robinson, Naja Marie Aidt og Walt Whitman.