Prøv avisen
Forskershow

Lutter lækker forskningsformidling

5 stjerner

Folkeuniversitetet fejrer reformationsjubilæet med et rammende forskershow, der er mere end bare en historietime

Tirsdag eftermiddag sad jeg i en foredragssal på et universitet. En forsker læste op af et papir og klikkede igennem Powerpoint-slides, mens et helt hold studerende kæmpede med at holde opmærksomhed og øjne åbne. Tre timer senere sad jeg til forskershow i en teatersal og blev blæst bagover af at se, hvor fængende forskningsformidling kan blive med kun få virkemidler.

Folkeuniversitetets store forskershow i anledning af reformationsjubilæet er et stykke ekstremt effektiv og underholdende folkeoplysning, der drager spændende paralleller mellem Luthers tid og tanker, og hvad det vil sige at være menneske i dag.

De to værter er Henrik Krogh og Pernille Bandholm Jacobsen fra konsulenthuset Klods-Hans for Viderekomne. De har trænet og instrueret de seks forskere i at formidle deres viden og vinkle dramatisk, levende og billedrigt på kun otte minutter. Budskaberne skal ud så klart og tydeligt som muligt. Helt i Luthers ånd.

De to værter sætter scenen, kobler nu med da og maler ordbilleder dygtigt og humoristisk. Og denne byggen bro mellem tider fortsætter i hele showet, der er dramaturgisk velkomponeret med tilbagevendende billeder og tematikker. Hvert speed-foredrag er forskelligt fra, men bygger oven på det næste, kun afbrudt af kunstneriske indslag, der fungerer som tænkepauser til refleksion, indlevelse og fasttømring af tanker.

Mr. Reformation, lektor i teologi Bo Kristian Holm, er første mand på scenen. Med en særlig blanding af autoritet og tør humor viser han os, hvor indkrogede vi er i os selv. Alle i salen retter sig op i et forsøg på at efterleve showets første tese, der genlyder i alle seks oplæg: Fjern dit blik fra din egen navle og kig mod din næste.

Sangerinden Sofie Trolde giver os derpå lydligt rum til refleksion med sin sårbart sarte stemme og indædte indlevelse. Desværre synger hun på engelsk, og ord og mening får ikke den vægt, de kunne have haft.

Som modpol står den aarhusianske freestyle-rapper ”Ham den lange”, der mestrer sit modersmåls idiomer til perfektion og i høj fart. De to sangere illustrerer sammen pointen i sprogforsker Marita Akhøj Nielsens indlæg om Reformationens betydning for modersmålet, hvor hun effektivt agiterer for, at vi skal værne om vores sprog.

Den syngende og scenevante historiker Bertel Nygaard dramatiserer udvandingen af begrebet revolution. Og i samme dur, som et ekko af Svend Brinkmann, beder velklædte Pia Søltoft, teolog og præst i Marmorkirken, os om at sætte samvittigheden i spil og holde op med at lytte til den evindelige mavefornemmelse.

Teknologihistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen trækker paralleller mellem Gutenbergs og nutidens nye medier og spørger: Hvad gør teknologierne ved vores fællesskaber? Og i forlængelse heraf illustrerer filosof Rasmus Ugilt, med showets måske mest rammende, men fortvivlende pointe, hvorledes afladssystemet eksisterer i bedste velgående.

Alle seks foredrag er kogt ned til en enkelt sætning, en tese, som forskerne hver især banker fast i vores sind med didaktiske søm – hvor den gerne skulle blive siddende til evig efterlevelse.

Forskershowet er ikke fejlfrit. Forskerne er jo ikke professionelle scenefolk. Men publikum bliver gjort til medspillere og går med på præmissen. Nogle vil måske også kalde visse pointer og udlægninger for reduktive eller yderliggående.

Men Reformationen LIVE er ekstremt velfungerende formidling og et eksempel til efterfølgelse på de danske universiteter. Det er mere end bare en forelæsning, en historietime. Det er en rammende eksistensanalyse og et call to (re)action til os alle.