Lydbøger har fået danskernes litteraturforbrug til at stige

39 procent af danskerne mener, at deres samlede litteraturforbrug er steget som følge af muligheden for at lytte til lydbøger, viser ny undersøgelse

Flere danskere er begyndt at få bøger ind gennem høretelefoner. Og det viser sig, at lydbøgerne har fået det generelle litteraturforbrug til at stige.
Flere danskere er begyndt at få bøger ind gennem høretelefoner. Og det viser sig, at lydbøgerne har fået det generelle litteraturforbrug til at stige. . Foto: Manuel Iallonardi/Unsplash.

Med skoene på, høretelefonerne i ørerne og under åben himmel. Sådan kan boglæsningen i dag foregå for de mange danskere, som er hoppet med på lydbogs-bølgen, hvor man i stedet for at sidde godt tilbagelænet i en stol med en trykt bog mellem hænderne kan lytte til bøger blive læst op fra sin telefon, mens man er på farten. At brugen af lydbøger er steget de seneste år, ikke mindst under coronakrisen, er allerede flere gange blevet slået fast, men nu viser det sig også, at lydbøgerne har fået det generelle litteraturforbrug til at stige. Det er en af konklusionerne i en ny rapport, ”Sådan lytter vi 2021”, som lydbogstjenesten Mofibo står bag.

Ifølge rapporten, som offentliggøres i dag, og som blandt andet bygger på en internetundersøgelse foretaget af Megafon, mener 39 procent af danskerne, at deres samlede litteraturforbrug er steget som følge af muligheden for at lytte til lydbøger.

Og det er en rigtig god nyhed for litteraturen, hvis man spørger Iben Have, der er lektor ved institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet og har forsket i lydbogen.

”Det er en god nyhed for litteraturen og forfatterne, at deres tanker når ud til så mange som muligt. Jeg kan kun se en fordel i lydbogen, selvom der er nogle, der stadig er kritiske over for lydbogen og stiller spørgsmål ved, om det nu også er en rigtig og fordybet måde at læse på. Men at lyttelæse behøver slet ikke at være overfladisk. Man kan sætte sig under et træ i skoven og være lige så meget til stede med teksten og den oplæser, der læser højt, som hvis man sad i sofaen med en trykt bog,” siger Iben Have, der også lægger vægt på, at man med lydbogen kan nå andre målgrupper end med den fysiske bog – for eksempel flere unge – og på den måde er lydbogens popularitet ikke gået ud over den fysiske bogs popularitet, men har blot ført til, at litteraturen når endnu længere ud.

Lars Handesten, der er lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og anmelder ved denne avis, vurderer også, at lydbogen helt overordnet har haft en positiv effekt på litteraturens udbredelse.

”Det fører til et litteraturforbrug, hvor man både lytter til bøger, læser papirbøger og læser e-bøger på en iPad, eller hvad man nu har, og derfor er tendensen, at det samlede litteraturforbrug stiger. På den måde bliver der med lydbogen bare lagt et litteraturforbrug oveni det eksisterende, samtidig med at der også er folk, som ikke har haft tid til at læse bøger tidligere, som gør det nu og lytter til bøger i bilen, i toget, eller mens de laver mad. På den måde får man udvidet litteraturpublikummet med lydbogen,” siger han.

Det bekræftes også af den nye rapport fra Mofibo, hvor flere af de adspurgte har svaret, at de benytter sig af både lydbøger og fysiske bøger. Hos 21 procent af de adspurgte fordeler bogforbruget sig nogenlunde ligeligt mellem fysiske bøger og lydbøger, mens 34 procent udelukkende eller overvejende benytter sig af lydbøger, og 44 procent udelukkende eller overvejende læser fysiske bøger.

Og på trods af lydbogens stigende popularitet vil der i fremtiden fortsat være et marked for den fysiske bog, vurderer Lars Handesten. For mens meget plotdrevne bøger, som for eksempel krimier, egner sig glimrende til at blive læst op, er der andre bøger – for eksempel bøger i en mere fragmenteret stil – som ifølge litteraturlektoren og -anmelderen ganske enkelt egner sig bedre til at blive læst på den gode gammeldags måde, hvor man har sat sig til rette med en trykt bog i hånden.