Lykke Friis: Den største frygt er at løbe tør for bøger

I sommerferien er der endelig plads til skønlitteraturen og til at blive så opslugt af bøgerne, at Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, helt glemmer, hvor hun er – som dengang med Indien...

Direktør Lykke Friis glæder sig altid som et lille barn til sommerferien, for da er der tid til at læse andet end biografier og fagbøger.
Direktør Lykke Friis glæder sig altid som et lille barn til sommerferien, for da er der tid til at læse andet end biografier og fagbøger. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Hvilken ferielæsnings-oplevelse har gjort størst indtryk på dig?

Der har virkelig været mange gode oplevelser, for jeg er sådan en, der altid er i gang med at læse – så det er blevet til rigtig mange bøger efterhånden. Men jeg husker særligt den sommer i 1997, hvor jeg virkelig trængte til at læse noget andet end de fagbøger, som ellers fyldte det hele, fordi jeg var ved at færdiggøre min ph.d. i international politik. Min mand og jeg havde planlagt at rejse til Indien på ferie, så jeg ville lige læse lidt op på landet. Men jeg ville selvfølgelig ikke kun læse om økonomi og politik, så jeg havde også pakket en masse skønlitterære bøger, skrevet af indiske forfattere. Nu glædede jeg mig bare til at sidde midt i det farverige land og læse, mens jeg sugede den særlige indiske stemning til mig. Jeg var især begejstret for bogen ”A Suitable Boy”, som er en indisk slægtsroman, der er skrevet af Vikram Seth. Og da den er på mere en 1000 sider, var jeg igennem flere dage helt opslugt af de mange sanselige beskrivelser af et kærlighedsdrama i det her meget smukke og fremmedartede land, der ud over at rumme verdens næststørste befolkningstal stadig er præget af et kastesystem og har meget tydelige sociale uligheder. Jeg var virkelig optaget af bogen, og da jeg så er færdig med den og vil rejse mig op på balkonen på vores hotelværelse, så får jeg simpelthen et chok. For det er langtfra Indiens mylder og larm, der møder mig. I stedet står jeg og kigger ud over en af de smukkeste kyststrækninger i Italien, Amalfikysten, der nok er noget af det mest polerede og i hvert fald så langt fra Indiens fattigdom, som man kan tænke sig. Bogen havde simpelthen fået mig til at glemme, hvor jeg var. For i sidste øjeblik havde vi ændret rejseplaner og var taget til Italien i stedet for Indien. Men mine sanser var i Indien.

Hvilken type bøger egner sig særligt til at blive læst om sommeren?

Jeg forbinder i den grad sommerferie med læsetid, for selvom jeg stort set læser bøger hele tiden, så er det nogle andre bøger, jeg tager med på ferie. Inden vi tager af sted til sommerhuset, stabler jeg mindst 10 bøger op, som jeg skal have med mig. Og jeg glæder mig som et lille barn, for nu er der tid til at læse andet end de biografier og fagbøger, som jeg ellers konstant er i gang med for at holde mig ajour om udviklingen i Europa og resten af verden.

Min mand har det heldigvis på samme måde, så vi har begge to stakkevis af bøger med på ferie og er også meget enige om, at det værste, der kan ske på ferien, er at løbe tør for bøger. Så bliver vi utidige.

Heldigvis findes der nu også e-bøger, så helt galt går det nok ikke.

Hvilke bøger pakker du i feriekufferten i år?

Ja, nu har der jo været EM i fodbold denne sommer, så jeg skal nok have et par fodboldbøger med.

Derudover har jeg lige købt Iben Albinus’ nye bog ”Damaskus”, som har fået fremragende anmeldelser, og så er der selvfølgelig også en krimi med, og i år er det en skøn bog, som jeg allerede er begyndt på. David Safiers ”Miss Merkel: Mord in der Uckermark” handler om Angela Merkel, der i bogen er trådt tilbage som kansler og nu er flyttet til Østtyskland med sin mand og sin lille hund, en mops, der hedder Putin. Kort efter sker der et mord i byen, og da fru Merkel har det lidt svært med at sidde stille i provinsen efter at have været hele landets leder, ja, så går hun selvfølgelig i gang med at opklare sagen.

Det er virkelig underholdende, og når jeg er ude at holde foredrag om tysk politik, og folk spørger mig, hvad Angela Merkel mon skal lave, når hun stopper som kansler, så kender jeg nu svaret: Hun skal være privatdetektiv i Østtyskland.

I bogen i kufferten stiller redaktionen en række kulturpersonligheder tre faste spørgsmål om sommerlæsning.