Inge Lise Westmans udstilling ”Sjymma” er bevægende

For omkring et år siden døde billedkunstneren Emil Westman Hertz som 37-årig. Sorgen har hans mor, Inge ...

For omkring et år siden døde billedkunstneren Emil Westman Hertz som 37-årig. Sorgen har hans mor, Inge Lise Westman, bearbejdet gennem sin kunst, der nu er blevet til soloudstillingen ”Sjymma” på Bornholms Kunstmuseum. Her ses maleriet "Uendeligheden" af Inge Lise Westman. – Foto: Bornholms Kunstmuseum

udstilling
Five stars
Hendes billeder er viet til mørket og de glimt af noget andet, der kan vise sig.

Inge Lise Westmans kunst rummer stærke vidnesbyrd om naturen set igennem et temperament. Bevægende udstilling på Bornholms Kunstmuseum

Inge Lise Westman har i en lang årrække boet på Bornholm, mellem Gudhjem og Østerlars.

Det kan aflæses i hendes malerier, hvor naturen er særdeles nærværende. Det er landskabet, hun maler. Skovbrynet, havet og himlen derover. I den forstand er hun naturen tro.

Hun gengiver skovens takkede profil som en silhuet mod himlen, og hun ser havet i den særlige optik, der er Bornholms, hvor det stejle kystterræn får vandet til at rejse sig som en mur med en smal stribe horisont øverst oppe på lærredet.

Den aktuelle udstilling på Bornholms Kunstmuseum bærer titlen ”Sjymma”, der er det bornholmske ord for ”skumring”.

Inge Lise Westmans enorme panoramiske lærreder er stort set alle knyttet til denne særlige overgang i døgnets rytme. Det er landskaber malet ind i aftenmørket eller ud af morgenmørket i præcis det udefinerlige punkt, hvor lyset skifter, og alting endnu er uafklaret.

Der er noget efterårsagtigt eller vinterligt over Inge Lise Westmans motiv-verden. Hendes billeder er tilsyneladende ikke blevet til i forårets nådesløse sol eller sommerens lyse nætter.

Hendes billeder er viet til mørket og de

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.