Prøv avisen
Udstilling

Inge Lise Westmans udstilling ”Sjymma” er bevægende

5 stjerner
For omkring et år siden døde billedkunstneren Emil Westman Hertz som 37-årig. Sorgen har hans mor, Inge Lise Westman, bearbejdet gennem sin kunst, der nu er blevet til soloudstillingen ”Sjymma” på Bornholms Kunstmuseum. Her ses maleriet "Uendeligheden" af Inge Lise Westman. – Foto: Bornholms Kunstmuseum

Inge Lise Westmans kunst rummer stærke vidnesbyrd om naturen set igennem et temperament. Bevægende udstilling på Bornholms Kunstmuseum

Inge Lise Westman har i en lang årrække boet på Bornholm, mellem Gudhjem og Østerlars.

Det kan aflæses i hendes malerier, hvor naturen er særdeles nærværende. Det er landskabet, hun maler. Skovbrynet, havet og himlen derover. I den forstand er hun naturen tro.

Hun gengiver skovens takkede profil som en silhuet mod himlen, og hun ser havet i den særlige optik, der er Bornholms, hvor det stejle kystterræn får vandet til at rejse sig som en mur med en smal stribe horisont øverst oppe på lærredet.

Den aktuelle udstilling på Bornholms Kunstmuseum bærer titlen ”Sjymma”, der er det bornholmske ord for ”skumring”.

Inge Lise Westmans enorme panoramiske lærreder er stort set alle knyttet til denne særlige overgang i døgnets rytme. Det er landskaber malet ind i aftenmørket eller ud af morgenmørket i præcis det udefinerlige punkt, hvor lyset skifter, og alting endnu er uafklaret.

Der er noget efterårsagtigt eller vinterligt over Inge Lise Westmans motiv-verden. Hendes billeder er tilsyneladende ikke blevet til i forårets nådesløse sol eller sommerens lyse nætter.

Hendes billeder er viet til mørket og de glimt af noget andet, der kan vise sig. Som stjernerne på himlen eller som en rødmen langs horisonten af solen på vej ned bag rosenskyernes volde eller på vej op af havet en dag, før fanden har fået sko på.

Men er Inge Lise Westman naturen tro, er hun også sig selv nær. Hendes landskaber er ikke naturalistiske, men sindbilledlige. Hun ser verden igennem sit eget temperament.

Andre læser lige nu