Læserne svigter litterære klassikere

Bibliotekerne melder om faldende udlån, og kun få danske forlag genudgiver klassikere. Den litterære historie ender med at forsvinde, mener litteraturprofessor

Bibliotekerne melder om faldende udlån, og kun få danske forlag genudgiver klassikere.
Bibliotekerne melder om faldende udlån, og kun få danske forlag genudgiver klassikere.

Der findes værker, vi mærker, og der findes bøger, der er glemt næsten lige så hurtigt, som de er læst.

Med Shakespeares "Hamlet" afslutter Kristeligt Dagblad i dag serien "Værker, vi mærker" om 10 litterære klassikere, som de fleste mennesker kender, men meget få har læst. Meget tyder på, at endnu færre i fremtiden vil stifte bekendtskab med litteraturens store klassikere.

På hovedbibliotekerne i Århus og Odense faldt udlånet af de 10 klassikere, som avisen har skrevet om, med næsten 38 procent fra 1999 til 2009, mens det generelle udlån fra folkebibliotekerne i samme periode kun faldt med 8,4 procent. Tal fra Københavns Hovedbibliotek viser samme tendens.

Den udvikling bekymrer flere litteraturfolk.

"Jeg oplever – uden at skulle sidde her og være kulturpessimist – at de store klassikere gradvist dør ud. Der sker en reduktion i interessen for fortiden generelt. Ikke så meget den politiske historie, men kulturhistorien og især den litterære historie forsvinder, undtagen for de særligt interesserede," siger Hans Hertel, der er litteraturprofessor på Københavns Universitet.

Forskningsleder på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai er delvis enig:

"Unge i dag læser ikke klassikere som lystlæsning, det er snarere en pligt," mener hun.

I Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har man siden 1986 med støtte fra Kulturrådet udgivet danske klassikere, men også her er man bekymret over udviklingen:

"Når klassikerlæsningen går tilbage, hænger det blandt andet sammen med, at læsning i dag opfattes mere som afstressning end som tilegnelse. Vi læser for at slappe af, ikke for at blive klogere," siger ledende redaktør Jesper G. Nielsen.

washuus@k.dk