Mænds magt og afmagt

Leif Davidsen bevæger sig sikkert fra Vesterhavet til verdens brændpunkter

Hjemmevant Leif Davidsen bevæger sig sikkert fra Vesterhavet til verdens brændpunkter, skriver Kristeligt Dagblads anmelder om novellesamlingen "Utahs bjerge og andre historier". Foto: Colourbox.
Hjemmevant Leif Davidsen bevæger sig sikkert fra Vesterhavet til verdens brændpunkter, skriver Kristeligt Dagblads anmelder om novellesamlingen "Utahs bjerge og andre historier". Foto: Colourbox.

I sine nye noveller bevæger Leif Davidsen sig lige hjemmevant rundt blandt danske småkriminelle, russiske mafiosoer, journalister, der aspirerer til politisk magt, og udsendte, der overværer bestialske brud på menneskerettighederne.

I novellesamlingens første afsnit er perspektivet dansk. Vi befinder os blandt mænd, ofte i den nederste del af samfundshierarkiet, og med en stemning af lurende aggression. Flere noveller etablerer en skakmat-situation, hvor hovedpersonens forsvar mod indre eller ydre fjender bryder sammen.

LÆS OGSÅ: Forfatteren, der stadig er journalist

I den mesterlige "Golfsvinget, der forsvandt" skabes en karikatur af en indestængt mand – her fra den golfspillende it-elite – der drevet af såret forfængelighed iværksætter en udspekuleret hævn for konens utroskab. "En fighter kom til byen" er raffineret komponeret omkring et dødsleje og et vemodigt tilbageblik til barndommens forhold blandt brødre.

I de næste tre noveller flytter fokus til Rusland. Vi møder tv-journalisten, der forstår at udnytte sit indblik i russisk magtspil og i en dansk politikers fadæse i Moskvas natteliv til egen vinding. Han bliver siden DR's generaldirektør. Vi møder også den danske biolog, der står over for en forfremmelse som forsker i USA, men indhentes af sin fortid som venstreorienteret med tætte kontakter til russiske forskere og mistænkes for at have været meddeler. Novellen er endnu et eksempel på Davidsens forkærlighed for et udviklingsforløb, der fører hovedpersonen ud i et mareridtsagtigt sammenbrud.

I sidste afsnit udvides perspektivet yderligere. Novellerne udspiller sig blandt andet i Asien og USA, og vi får kvindelig hovedperson. I "Den cambodjanske søster" er den unge Josephine taget til Cambodja for at undersøge sin afdøde fars forbindelse til Pol Pots rædselsregime. Hovedpersonens naive tilgang til livet får et skud for boven, da hun konfronteres med den mentalitet, faderen som blåøjet kommunist idylliserede. Der er ikke meget idyl eller naivitet tilbage i Annas liv, hovedpersonen i samlingens titelnovelle, efter at hun overværede tortur i Afghanistan. Nu er hun med familien på rejse i USA, men har svært ved at leve med sin følelse af medskyld. Et voldsomt møde med undvegne mordere giver hende mulighed for at handle, hvor hun før var passiv, og novellen er en af de få i samlingen, der antyder en mulig forløsning.

Leif Davidsen skriver stramt og dramatisk, ofte med lag af underspillede følelser, der giver personportrætterne nerve. Her er stor viden om det mandlige univers, både blandt desillusionerede outsidere og magtens mænd. Og her er ikke mindst stort kosmopolitisk udsyn til politiske og sociale problemstillinger rundt om i verden og til de konsekvenser, de får for det enkelte menneske. Davidsen fører os med sikker sans for spænding og konflikter ud, hvor det gør ondt.

kultur@k.dk

Leif Davidsen: Utahs bjerge og andre historier. 256 sider. 249,95 kroner. Lindhardt og Ringhof. Ud-kommer i dag.