Prøv avisen

Mærsk får mindetavle af vietnamesiske bådflygtninge

Vietnamesiske bådflygtninge donerer mindetavle til hr. Møller og Maersk Lines søfolk

Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers død i 2012 fik fire reddede vietnamesiske bådflygtninge til at iværksætte en pengeindsamling for at donere en mindetavle.

Ifølge en pressemeddelelse fra A.P. Møller-Mærsk vil de vietnamesiske bådflygtninge, som det er formuleret:

"Vise omverdenen vor dybe taknemmelig over for Hr. Møller samt Maersk Lines søfolk for redningsaktionerne og deres store indsats samt at vise vores taknemmelighed til Danmark, som har givet os mulighed for at leve i frihed".

36 Mærsk-skibe opsamlede i perioden 1975-1989 ved 61 separate hændelser i alt 6594 bådflygtninge i Det Sydkinesiske Hav.

FN's Højkommissær for Flygtninge overrakte i 1990 en anerkendelse herfor til skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

En del af de flygtende ankom efterhånden til Danmark, hvor familierne har slået sig ned og skabt et liv og en karriere i Danmark.

Blandt de reddede bådflygtninge og deres efterkommere er indsamlet 60.000 kroner, der dækker honorar til kunstner og materialer til værket, der afsløres på torsdag i receptionen hos A.P. Møller-Mærsk.

Blandt deltagerne til overrækkelsen vil være både pensionerede søfolk, som deltog i redningsaktionerne, samt flere af de reddede vietnamesere og deres efterkommere.

Mindetavlen er udført i bronze og er designet af Alfred Nguyen, der er født i 1984 i Danmark af forældre, som også blev reddet af et Mærsk skib.

Alfred Nguyen dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2008 med den prisbelønnede kortfilm "Til vi ses", som er inspireret af forældrenes oplevelser som bådflygtninge.