Han drikker dåseøl efter brusebadet og nyder det. Hans ekskone, der forlod ham til fordel for direktøren for tømmerhandlen, var altid irriteret over den adfærd, men nu er hun jo for længst flyttet fra huset. Den mandlige hovedkarakter i novellen ”Vejledning til bekæmpelse af kinesisk uldhåndskrabbe” fra Jesper Wung-Sungs nye novellesamling, "Ud af ti mænd", befinder sig i en gedigen livskrise.
Det er han ikke ene om. De 10 fortællinger i samlingen kredser alle om mennesker i kriser. Det er mennesker, der forsøger at tackle de vanskeligheder, de møder i sig selv eller deres omgivelser på meget forskellige måder. Størstedelen af disse er mænd.
En har stor økonomisk succes, men er mentalt udfordret af dystre begivenheder i sin barndom. En anden må ikke se sit lille barnebarn for sin voksne datter og beslutter sig for at tage sagen i egen hånd. En tredje sidder fast i den psykologiske mudderpøl, hans sene forståelse af sin egen homoseksualitet har skabt for ham selv og hans voksne børn.
Disse mennesker konfronteres alle med en række afgørende valg. Og her brænder det virkelig på. For hvordan vælger de hver især at håndtere de vanskelige elementer i livet?
Jesper Wung-Sung er tydeligt inspireret af den klassiske novelletradition. Hans noveller samler sig om en erfaring eller begivenhed, der sætter et menneskes tilværelse i et radikalt andet lys. Det ville imidlertid være en fejl at kalde hans nye noveller for traditionelle. Tværtimod. For det stof, som han dykker ned i, vidner om hans skarpe blik for nutidens nøgleproblemer.
Her kunne man passende fremhæve novellen om en transperson, der er vendt tilbage til barndomsegnen, hvor hun i sin tid voksede op som dreng. Det, der møder hende, er på en gang smukt og skræmmende. På den ene side oplever hun hjertelighed og oprigtig hjælpsomhed. På den anden side bliver hun konfronteret med den vrede og frustration, som hendes fysiske og psykologiske kønsskifte desværre fremkalder hos flere af hendes gamle bekendtskaber. I den forbindelse er Jesper Wung-Sungs valg af fortællerposition vigtig. For alt er sanset og beskrevet ud fra hendes perspektiv. Man følger hendes indre refleksioner over sit nye liv og hendes følelser af tvivl, angst og stolthed. Derfor får man også en udvidet forståelse af den psykologisk sårbare position, hun har bevæget sig ud i.
Siden sin debut i 1998 har Jesper Wung-Sung demonstreret en overvældende litterær produktivitet. Han leverer den ene udgivelse efter den anden i en tilsyneladende uophørlig strøm. Det forbløffende ved denne aktivitet er, at kvaliteten holder.
Vist er alle hans værker ikke af samme klasse som mesterværket ”En anden gren” fra 2017, men mindre kan også gøre det. For Jesper Wung-Sungs bøger er aldrig ligegyldige. Der er altid noget væsentligt på spil. Det fornemmer man for eksempel i den føromtalte novelle om kønsskiftet, fordi den udtrykkeligt minder os om vigtigheden af at møde vores omgivelser med åbenhed. Også når vi ikke umiddelbart forstår dem.
Undervejs i novellesamlingen bliver man i øvrigt klar over, at der er sammenhæng mellem teksterne. Det er elegant gjort og kun lige antydet. Et navn eller et handlingsforløb fremkalder en tanke hos læseren. Var det mon hende, der ringede til ham og lagde beskeder på mobilen? På en måde er det forfatteren Jesper Wung-Sung, når han er allerbedst. Han forcerer ikke sine pointer frem, men ridser et mærke i læserens bevidsthed og skaber rum for eftertanken.
Jesper Wung-Sung: Ud af ti mænd. 400 sider. 300 kroner. Politikens Forlag