Maestro med hjerte for unge strygertalenter

Zapolski Strygerne skulle være fejret i denne uge med en 25-årsjubilæumskoncert. Desværre måtte orkesterleder Alexandre Zapolski aflyse efter en operation, men både orkestret og maestroen vil blive fejret senere

Den danske kulturhistorie er også beretningen om udenlandske begavelser, der er kommet til landet med deres talent og egne traditioner. Sådan en ny ilttilførsel fik det danske musikliv for eksempel, da den ukrainske komponist og violinist Alexandre Zapolski kom til Danmark i 1992, hvor han blev ansat som violinist i DR Symfoniorkestret og kort efter grundlagde Zapolski Kvartetten, der bogstaveligt talt straks strøg sig til tops.

I 1993 begyndte Alexandre Zapolski også at arbejde på Brøndby Musikskole, hvor han startede et børnestrygeorkester, og i denne uge skulle Zapolski Strygerne have holdt 25-årsjubilæumskoncert i Den Sorte Diamant. Men den udsolgte koncert i tirsdags er blevet flyttet, efter Zapolski selv måtte akutopereres i hjertet i sidste uge, men det skulle efter sigende være gået godt, oplyser DR-værten Mathias Hammer, der også skulle have været konferencier til koncerten.

Nu bliver der forhåbentlig meldt en ny dato ud inden jul. Men Zapolski Strygerne er alligevel værd at markere her i jubilæumsåret.

Faktisk består orkestret egentlig af tre orkestre – Zapolski Spirerne for de helt små børn, Zapolski Juniorerne for lidt større børn og Zapolski Strygerne, der spænder fra MGK-elever til unge, der er optaget på Musikkonservatoriets solistklasse. Men de spiller alle sammen til koncerterne. For den dansk-ukrainske maestro og komponist lader børn og unge spille sammen på tværs af aldre, så de små på den måde får gode forbilleder fra begyndelsen.

Og han bliver ofte fremhævet for sin evne til at skrive musik, der er skræddersyet til mindre trænede strygere, så alle kan blive en del af musikken.

Og selvom Zapolski Strygerne er mindre kendt end for eksempel Tivoli-Garden, Københavns Drengekor eller DR Pigekoret, udfylder orkestret en lignende funktion for landets strygere, så flere af orkestrets tidligere medlemmer nu har fået arbejde i de danske symfoniorkestre. I 2011 modtog Alexandre Zapolski således også den store Jacob Gade-pris for sit arbejde med børn og unge. Og sådan er Alexandre Zapolski blevet en god gartner for andres talenter, siden han selv blev podet ind i det danske musikliv.

Alexandre Zapolskis pædagogiske virke omfatter således også hele fødekæden – fra begyndere på Københavns Kommunes Musikskole til konservatoriestuderende. Og det er en del af hans undervisningsfilosofi, at alle børn både får trænet deres færdigheder som solister og orkestermusikere.

Det har båret frugt – i hvert fald i form af priser og gode placeringer ved ungdomskonkurrencer for børnene, fremgår det af Det Kongelige Musikkonservatoriums hjemmeside. Og i 2013 modtog Zapolski Strygerne Damusas pris som årets musikskoleensemble.

Alexandre Zapolski er selv uddannet i solistklassen på det nationale musikakademi i Kijev, ligesom han i perioden fra 1976 til 1990 var docent ved Prokofjev Konservatoriet i Donetsk i Ukraine. I samme periode blev Alexandre uddannet som komponist. Og allerede i 1987 modtog han ærestitlen ”Fortjent Kunstner af Ukraine”.

Men her i Danmark har han også modtaget stor hæder. I 1994 fik han tildelt Fritz Buschs Mindelegat. Han har givet koncerter og masterclasses i Skandinavien, Tyskland, Holland, Polen, Ukraine, Rusland og USA. Siden 2003 har han undervist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM) og siden 2012 været leder af juniorstrygernes orkester ved DKDM.