Prøv avisen
Udstilling

Fra faraoerne til det jævne folk: Imponerende udstilling viser alle sider af det egyptiske samfund

6 stjerner
Sesostris II. – Foto: Ny Carlsberg Glyptotek

Fokuseret og veltilrettelagt særudstilling giver et længdesnit af det egyptiske samfund for 4000 år siden

Ny Carlsberg Glyptotekets egyptiske samlings nye særudstilling er bygget op over en klar idé: at tegne et længdesnit af det egyptiske samfund for cirka 4000 år siden. Udstillingen er fokuseret og overskuelig med kun omkring 100 genstande.

Problemet med udstillinger, der er bygget over et stærkt koncept, er ofte, at genstandene bliver sekundære rekvisitter i idéens tjeneste. Styrken ved denne udstilling er, at genstandene får lov til at spille hovedrollen, uden at idéen går tabt. Det kan blandt andet lade sig gøre takket være nogle flotte indlån fra The Metropolitan Museum of Art i New York, Museum of Fine Arts i Boston, Universitetet i Leuven og Medelhavsmuseet i Stockholm. Udstillingens hovedstol kommer dog fra Glyptotekets egen samling, suppleret med ting fra Nationalmuseet og Københavns Universitet.

Anledningen til udstillingen er en opdagelse gjort af museumsinspektør Tine Bagh. Hun fandt ud af, at et fragment af en statue i Glyptotekets samling hørte sammen med et andet fragment i Boston. De er begge dele af en statue af krokodilleguden Sobek, som stammer fra Amenemhat III’s labyrint i Hawara. Delene blev imidlertid ikke forbundet af dem, der fandt dem, og siden endte de i hver sin samling. Man kan nu for første gang siden oldtiden se de to genstande forenet.

Amenemhat III (cirka 1855-1808 f.Kr.) tilhørte det 12. dynasti, der stillede hovedparten af faraoerne i det mellemste rige (2055-1650 f.Kr.) i oldtidens Egypten. Denne periode er ikke så kendt som det ældste rige, hvorfra vi har pyramiderne i Gizeh, eller det nye rige, hvorfra vi kender Tutankhamon, Nefertiti eller Kleopatra.

Kong Amenemhat III. – Foto: Anders Sune Berg/Ny Carlsberg Glyptotek