Mahmoud Darwish skriver poesi om den palæstinensiske krise den - om lidelse og håb

Af digtene fremgår det tydeligt, hvilke psykologiske og sociale effekter krig kan have på mennesker

Mahmoud Darwish (1941-2008) er navnet på den mest kendte moderne palæstinensiske digter, hvis mange digtsamlinger siden 1960’erne er oversat og udkommet på over 20 sprog. ”En tilstand af belejring” fra 2002 er det første af hans værker, som bringes på dansk, og handler om den israelske belejring af Ramallah i vinteren 2001-2002, der betød udgangsforbud for byens befolkning.

Som dokument har værket i sig selv en uomtvistelig værdi, idet vi her, modsat hvad vi er vant til fra medierne, får en personlig rapport om, hvilke alvorlige psykologiske og sociale effekter krig og besættelse har på mennesker. Beskrivelserne er oftest både sansebårne og suggestive som i det følgende digt:

”Himlen er blygrå om formiddagen / orange om natten. Men vores hjerter / har altid samme farve som roserne ved hegnet.” Eller denne rå og ubehagelige stemningsrapport: ”Cypresserne bag soldaterne er minareter / der beskytter himlen fra at falde ned / Bag jern-gitret står soldater og urinerer – bevogtet af en tank”.

Helt sort er stemningen dog ikke i Darwishs poesi, og ligesom lys altid er stærkest i tæt mørke, så er det da også de korte utopiske momenter, der ofte gør størst indtryk i digtene. Af positive værdier kan man opregne tre, nemlig de to klassiske i digtning, nemlig kærligheden og poesien. Og så er der en tredje, som specielt markerer sig i hos digtere, hvis liv har været præget i landflygtighed, krig og forfølgelse, som vi kender det fra verdensdigtere som Pablo Neruda, Bertolt Brecht og Anna Akhmatova.

Det første digt handler, som man ser, om poesien og kærligheden som tilværelsens omskabende kræfter:

”Jeg skrev tyve linjer om kærlighed / så forekom det mig / at belejringen / havde trukket sig tyve meter tilbage.”

Et andet digt handler om håbet og viser, som mange andre af digtene, at Mahmoud Darwish er en politisk digter af international klasse, som verden bestemt burde kende endnu mere til:

”Denne belejring vil tage til / så vi kan blive overbevist om / at vi helt frit / har valgt et uskadeligt slaveri. / At yde modstand vil sige: At forsikre sig om / hjertets og testiklernes velbefindende / at du stadig lider af din medfødte sygdom: / Håbet.”

Missing media item.

Mahmoud Darwish: En tilstand af belejring. 100 sider. 200 kroner. Forlaget Politisk Revy.