Prøv avisen

Maleren Jens Søndergaard fandt sine motiver lige udenfor vinduerne

Jens Søndergaards sommerhus, der efter hans død blev museum, ligger så tæt på havet, som det er muligt. Af overskudscement fra høfderne ude i havet har han skabt tre store skulpturer, der står ved museet. Her er det en meget høj mandsperson. De to andre skulpturer forestiller en kvinde og et barn. – Foto: Lemvig Museum

Billedkunstneren Jens Søndergaard planlagde selv, at hans sommerhus på kanten af Vesterhavet i Ferring sydvest for Lemvig skulle være museum efter hans død

Det kostede den nette sum af to malerier, men til gengæld ligger huset også så tæt på Vesterhavet, man kan komme.

Malerierne, som en trælasthandler i Lemvig fik i bytte for sit sommerhus, gik tabt i en bilbrand, da han i begyndelsen af 1930’erne var på vej til København for at sælge dem. Sommerhuset er derimod intakt og fremstår i dag som kunstmuseum på et kulturhistorisk fundament.

Her boede billedkunstneren Jens Søndergaard om sommeren, og her malede han himlens farver og havets bølger, både på de klare, lune dage og på de grålige, stride vestenvindsdage med regn og rusk.

På trods af nærheden til havet er landsbyen Ferring, tæt på Bovbjerg Fyr, ingen klassisk strandby med udendørs caféer og salg af drager og farverige badedyr. Byens eneste café holder lukket denne julidag, og det er kun i sommerhusene i byens periferi, at der er tegn på liv.

Måske fordi havet her med sine enorme cementhøfder, der rager mange meter ud, er ekstra barskt og da også rummer historier om op til flere tragiske skibsforlis. For Jens Søndergaard var stedet imidlertid perfekt, for her kunne han finde sine motiver lige uden for vinduerne.

Hans første møde med stedet var i 1928, hvor han besøgte sin gode ven, kunstneren Niels Bjerre, på badehotellet Bovbjerghus.

”Jens Søndergaard ankom sent på dagen til god mad, øl og snaps, så det var først, da han dagen efter trak gardinerne fra, at han rigtigt opdagede landskabet. Men så var han til gengæld også tabt for altid,” fortæller Lars Mathiesen, der er museumsformidler på Lemvig Museum, som Jens Søndergaard Museet er en del af.

Andre læser lige nu