Man bli'r så glad, når solen skinner

De fleste ældre lyser op, når Katy Bødtger begynder at synge sange og salmer fra deres ungdom. Vi fulgte med, da den 76-årige tidligere Melodi Grand Prix-vinder underholdt knap 100 pensionister i Nordsjælland

"Glemmer du, så husker jeg det ord for ord", Katy Bødtgers smil og stemme får stadig folks hjerter til at smelte som her i pensionistforeningen Vinterklubben i Nr. Herlev i Nordsjælland tidligere på ugen. --
"Glemmer du, så husker jeg det ord for ord", Katy Bødtgers smil og stemme får stadig folks hjerter til at smelte som her i pensionistforeningen Vinterklubben i Nr. Herlev i Nordsjælland tidligere på ugen. --. Foto: Leif Tuxen.

Smilet og stemmen er der endnu. 76-årige Katy Bødtger fik folk til at synge med over flæskestegen og rødvinen, da pensionistforeningen Vinterklubben i denne uge fejrede 40-års-jubilæum i sognegården i Nr. Herlev, Nordsjælland. Pludselig huskede alle 1950'erne og 1960'erne, hvor hun kiggede ned fra plakaterne på værelset, mens "Fiskerpigens sang" og "Tammy" snurrede på grammofonen.

At være et stort navn i underholdningsbranchen dengang var virkelig stort. Kom man i radioen som sanger, eller slap man igennem nåleøjet til den eneste danske tv-kanal, var det noget nær et mirakel af succes.

Ikke bare bragede Katy Bødtger igennem 1957 med schlageren "Fiskerpigens sang", hun vandt også Melodi Grand Prix'et i 1960 med "Det var en yndig tid", lagde sangstemme til Lone Hertz i operettefilmen "Frk. Nitouche" i 1963 og fortsatte perlerækken af alle de schlagere, der stadig får folk til at synge med eller sende ønsker til Giro 413.

Katy Bødtger blev født den 28. december 1932 i en toværelses lejlighed på Nørrebrogade 110, 1. baggård i København.

– Min mor sled og slæbte for at skaffe brød på bordet. Vi var fem i familien. Om dagen sad hun ved samlebåndet på De Danske Spritfabrikker, bagefter var det hjem at lave mad og ordne vask og rengøring og så af sted igen sent på aftenen for at pakke aviser i Politikens Hus, fortæller Katy Bødtger i omklædningslokalet efter sin optræden.

Faderen var værktøjsmager, men knap så stabil bidrager til hjemmets opretholdelse, fordi han havde alkoholproblemer.

– Jeg tænkte, at jeg aldrig skulle giftes, hvis det skulle være på dén måde. Kvinder fandt sig i det utroligste dengang. Min mor var ikke anderledes end mange andre arbejderkvinder. Man forventede, at kvinderne foruden udejobbet klarede alt derhjemme med mand og store børneflokke i bittesmå lejligheder uden badeværelse, wc og varmt vand. Jeg fik faktisk en god ædruelig mand, men mit ægteskab holdt desværre ikke, siger Katy Bødtger.

Til gengæld glæder hun sig over en datter og to børnebørn.

Apropos de sidste mindes hun, hvordan det var i hendes barndom, når der kom gæster. Så måtte børnene pænt vente med at få mad, til de voksne havde spist. "I dag er det næsten omvendt!", ler hun.Efter 7. klasse blev hun udlært som ekspeditrice i parfumeri "Breining", som lå på dét, der i dag er Strøget. Siden fik hun job i parfumeri "La Boutique" ved Frihedsstøtten. For lønnen tog hun timer hos koncertsanger Johannes Wahl, som en dag blev ringet op af pladeselskabet Nordisk Polyphon, der spurgte, om han havde en god stemme til "Fiskerpigens sang".

– Jeg har altid været glad for at synge. På gode dage sang far og mor også. Det var for eksempel: "Nu piber alle fløjter/ maskinen går i stå/ nu fra vort arbejd? hjemad rask vi iler/ der kommer mig i møde to øjne lyseblå ..." Efter Nørrebro flyttede vi til Husum, hvor jeg kom med i skolekoret. De første år efter "Fiskerpigens sang" passede jeg stadig parfumejobbet om dagen og tog ud at synge om aftenen, fortæller hun.

Det ville være synd at sige, at pengene væltede ind med det samme. Fiskerpigen solgte over 100.000 plader, men det "glemte" grammofonselskabet at fortælle den unge solist, som aldrig fik mere end éngangsbeløbet på 125 kroner og senere – som plaster på såret – en spolebåndoptager.

Flere af Katy Bødtgers numre er havnet på førstepladsen af Dansktoppen, men hendes repertoire byder på andet end popmusik. "Stille timer", "Danske Sange", "Juletræet med sin pynt" og "Jeg vil takke livet" er titler på cd'er, hun har indspillet gennem årene med salmer og sange. Ikke mindst "Til glæden" med tekst af St. St. Blicher er blevet et hit.

– Jeg er ikke særlig religiøs, vist bare almindelig kristen, men jeg synes, der er nogle gode ord at fortælle i de sange og salmer, siger hun.

Hvad enten det er "Man bli'r så glad når solen skinner" eller "Dejlig er den himmel blå", kan numrene åbne døre til folks hjerter. Katy Bødtger oplever jævnligt, hvordan en tilsyneladende udslukt plejehjemsbeboer pludselig lyser op, når hun begynder at synge en sang eller salme, vedkommende kendte i sin ungdom.

På spørgsmålet, hvor længe hun orker at blive ved, lyder svaret:

– Vi skal da lige ha? 2010 med, ikke Erik?

Pianisten Erik Nielsen, 81 år, tøver en smule. Han har akkompagneret de største navne i branchen gennem årene, Lulu Ziegler, Marguerite Viby, Poul Reichhardt med flere. Næste år er det 50 år siden, han og Katy Bødtger begyndte at tage ud at optræde sammen. Han er stadig i topform, men synes måske nok, jobbene i Jylland føles lidt "langt væk". På den anden side. "Det gælder om at holde sig i gang", siger han på vej ud til p-pladsen foran sognegården. Det er Katy Bødtger, der kører.

boas@kristeligt-dagblad.dk

Farvel og tak for i dag. Katy Bødtger og pianist Erik Nielsen forlader sognegården i Nr. Herlev i Nordsjælland. I snart 50 år har de taget rundt i landet og optrådt sammen. Altid med Katy bag rattet. --
Farvel og tak for i dag. Katy Bødtger og pianist Erik Nielsen forlader sognegården i Nr. Herlev i Nordsjælland. I snart 50 år har de taget rundt i landet og optrådt sammen. Altid med Katy bag rattet. -- Foto: Leif Tuxen.