Man gjorde en forfatter fortræd – i denne dokumentar gør man det igen

Det giver god mening, når dokumentaren "Loving Highsmith" fokuserer på forfatteren Patricia Highsmiths seksualitet. Men det forsimpler hende også unødigt

Nu om dage får homoseksuelle lov at færdes i lyset – i hvert fald i en vis udstrækning og i hvert fald i den vestlige verden. Så er der pludselig mulighed for at trække alt det frem, som forfatter Patricia Highsmith måtte gemme væk i løbet af sit liv.
Nu om dage får homoseksuelle lov at færdes i lyset – i hvert fald i en vis udstrækning og i hvert fald i den vestlige verden. Så er der pludselig mulighed for at trække alt det frem, som forfatter Patricia Highsmith måtte gemme væk i løbet af sit liv. . Foto: Rolf Tietgens, courtesy of Keith De Lellis.

"At skrive er naturligvis en erstatning for det liv, jeg ikke kan leve," fastslog forfatteren Patricia Highsmith (1921-1995) engang. De fleste andre forfattere eller kunstnere vil formentlig sige noget tilsvarende. Kunstnere supplerer, udbygger, destillerer, tilpasser, konkretiserer, forbedrer eller forandrer jo deres liv. I en eller anden forstand.

Men den tyske filminstruktør Eva Vitija er ikke i tvivl om, at Highsmith mente noget helt bestemt med de ord. Den amerikanske forfatter, der skrev klassikere som "Strangers on a Train" og "The Talented Mr. Ripley", måtte fortælle historier for at kontrollere sine plageånder. Først og fremmest omverdenens syn på hendes homoseksualitet.