Man må ikke tro, at smartphonen bare er en mobiltelefon med visse hjælpefunktioner. Du har hele verden i din håndflade

Den norske socialantropolog Thomas Hylland Eriksen beskriver, hvordan smartphonen har ændret alting. Selvom bogen er god, kan den savne aha-oplevelser. I den nye, digitale virkelighed er vi nemlig alle sammen lige så meget på feltarbejde som antropologen.

Genrefoto
Genrefoto. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Det kan være svært at fatte hvor gennemgribende internettet og informationsteknologien har påvirket alting gennem de sidste årtier. Jeg kan nogle gange tage mig selv i at tro, at det trods alt er et inferiørt fænomen. Mon det ikke fylder mindre i andre brancher end min, i andre samfundssektorer, i andre lande, i andre livsafsnit? Det gør det ikke. Den kendsgerning får jeg smækket op i synet, når jeg gæster disse andre steder. Og det ville jeg også have kunnet regne ud med min fornuft, men følelserne kæmper med deres længsel efter den gamle verden. Som da jeg en gang på et hotel i den tyske by Kiel spurgte efter et bykort, så jeg kunne gå på opdagelse. Det havde de ikke mere, men de kunne printe et par sider fra Google Maps ud. Underforstået: hvis jeg virkelig ikke havde en smartphone … 

Hele denne udvikling er kulmineret i smartphonen, hvis indflydelse den norske socialantropolog Thomas Hylland Eriksen kortlægger i sin nye bog ”Appernes planet. Hvordan smartphonen ændrede verden”. Man må ikke tro, at smartphonen bare er en mobiltelefon med visse hjælpefunktioner. Den er i en vis forstand hele verden, som du har adgang til. Du har hele verden i din håndflade. Og hvad den dog ikke kan bruges til. En gang brugte Eriksens læge en lille lommelygte, når han skulle lyse sin patient ned i svælget. Nu bruger han sin telefon!