Chefredaktør: Man må stjæle sig tid til skønlitteratur

Chefredaktør for Politiken Christian Jensen læser store og tunge romaner om menneske- skæbner, helst tidligt om morgenen, før han møder ind på arbejde. Og så læser han de samme bøger, hver gang han fylder rundt

Chefredaktør: Man må stjæle sig tid til skønlitteratur
Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Hvem læser du?

"Jeg læser klassisk litteratur i bredeste forstand. Det gør jeg for at søge en langsomhed og komme tilbage til en tid, der ikke er den, vi lever i i dag. Det er ret vigtigt for mig at være i den vekselvirkning af det langsomme i litteraturen og den hastighed, der er i hverdagen som chefredaktør."

"Jeg læser gerne russiske forfattere som Dostojevskij, Tolstoj og en nyere forfatter som Vladimir Sorokin. De leverer klarhed i skildringen af menneskeskæbner og menneskesind, og en meget fin aftegning af reaktioner på livets svære situationer. Det giver et indblik i mennesket, som jeg er fascineret og inspireret af."

"Og frem for alt bliver jeg sat i en anden sindstilstand end den, der hele tiden skal forholde sig til terrorangreb og Danmarkskanoner."

"Jeg er også meget optaget af mellemkrigslitteraturen formidlet ved blandt andre Joseph Roth og Thomas Mann. Det er en generation af forfattere, som har meget på spil og forsøger at forstå en verden i fremdrift, fra én destruktion mod den næste."

"Balzac må jeg ikke glemme! Hans litterære værk er en livscyklus, og han forsøger i sine komedier at beskrive samtlige tilstande i menneskesindet. Det er forbløffende stærkt, det, man kan komme i nærheden af på dansk. Det, han beskriver, er overklassens og monarkiets undergang, det, der kommer ud på den anden side af revolutionerne."

"Der er desuden to værker, jeg fast vender tilbage til hvert 10. år: Det er Pontoppidans ”Lykke-Per” og James Joyces ”Ulysses”. For Lykke-Pers vedkommende har jeg læst den, da jeg fyldte 20, 30 og 40. ”Ulysses” ved 30 og 40. Det er for mig livsledsagende litteratur. For hver gang jeg læser ”Lykke-Per”, opdager jeg en ny side af mig selv. Det startede med, at jeg syntes, han var fuldstændig ligesom mig selv, men nu er han ved at udvikle sig til at blive lidt af en skiderik. Jeg ved ikke, hvor det skal ende."

Hvad læser du lige nu?

"Lige nu læser jeg Ivan Turgenevs 'Forårsbølger'. Det er en roman, som handler om en ung russisk fyr, som på en rejse tilbage fra Italien til Sankt Petersborg kommer til at overnatte i Frankfurt og møder en forlovet pige. Pigen sætter bølger i gang i vores hovedperson og forandrer den måde, han ser tilværelsen på. Det er kærlighed og dueller, og det er skønt at læse om i en kompliceret verden."

Hvor læser du?

"Jeg har i mange år haft det ritual, at jeg er stået op klokken kvart i fem om morgenen for at læse. Der har været minimum tre kvarter, som var afsat til skønlitteratur hver dag. Den senere tid har dog været travl med nyt job som chefredaktør på Politiken, og jeg har derfor i en periode måttet inddrage min skønlitterære læsning til arbejde. Men nu er jeg ved at være der, hvor jeg kan gøre det igen. Tid til at læse er stjålen, men vigtig tid for mig."