Mange genrer, men den samme forkyndelse

Den rytmiske a cappella-musik kan noget særligt, mener den århusianske gruppe Vocaloud. I næste uge udkommer deres første cd

– Det særlige musikalske koncept for vores vokalgruppe har hele tiden været, at det skulle være helt a cappella, siger Filip Graugaard Esmarch, der sammen med Niels Jørgen Munk Møller er gruppens musikalske leder. –
– Det særlige musikalske koncept for vores vokalgruppe har hele tiden været, at det skulle være helt a cappella, siger Filip Graugaard Esmarch, der sammen med Niels Jørgen Munk Møller er gruppens musikalske leder. –. Foto: PR.

Genrerne, som den århusianske a cappella-gruppe Vocaloud udfolder sig i, spænder vidt. Fra gos­pel, traditionelle negro spirituals over salme-jazz til swing, pop og reggae. Det samlende i mangfoldigheden er ønsket om at formidle kristendommens budskab i en nærværende form.

Gruppen, der blev dannet i 2001, udgiver i begyndelsen af november på Refleks Musik sin første cd, Vocaloud. Og i den forbindelse indbydes til gratis koncert fredag den 9. november i Gellerup Kirke i Brabrand med efterfølgende reception.

Vocaloud består af syv mænd, overvejende i begyndelsen af 30erne. Det er tenorerne Martin Eskesen, Klaus Højgaard Laursen, Daniel Lind og Jens Nørholm, barytonerne Filip Graugaard Esmarch og Niels Jørgen Munk Møller samt bassen Peter Dahl. Flere af dem er teologer, mens de som sangere alle er amatører. Bortset fra en enkelt, der kommer fra en frikirke, har de deres ståsted i folkekirken, herunder i Indre Mission.

Det særlige musikalske koncept for vores vokalgruppe har hele tiden været, at det skulle være helt a cappella, siger Filip Graugaard Esmarch, der sammen med Niels Jørgen Munk Møller er gruppens musikalske leder.

Vi bruger udelukkende vores sangstemmer til at lave musik med samt blandt andet vokalperkussion. Det vil sige trommelyde frembragt med mund og strube. Vi oplever, at den rytmiske a cappella-musik kan noget særligt. Den rummer i vores ører en form for nærvær og levende intensitet, som er vanskelig at overgå på anden vis.

Vores sange har det tilfælles, at de på forskellig vis indeholder et bibelsk budskab. En negro spiritual kan rumme en rimelig enkelt fortalt beretning om Guds mægtige handlinger over for sit udvalgte folk, mens andre sange/salmer er noget mere dybsindige i deres måde at fortælle om troen og frelsen på. Det synes jeg er en stærk kombination. En af sangene handler om, at Jesus har berøvet os vores gamle fremtid, men har givet os en langt bedre i stedet. Vi vil meget gerne bruge vores sangstemmer til at fortælle om den fremtid samtidig med at vi sandsynligvis er i stand til at give folk en anden musikalsk oplevelse, end de er vant til.

En del af de musikalske arrangementer er gruppens ledere ansvarlige for. Andre er overtaget fra amerikanske forlæg.

Ifølge Filip Graugaard Esmarch er den nye cd blevet til på initiativ fra Refleks Musik. Men gruppen har selv tilrettelagt produktionen.

Vi indspillede cden i Joachim Hejslets studie i Sulsted ved Aalborg over tre mere eller mindre forlængede weekender i august og september 2007. Efter at have smuglyttet til resultatet synes vi selv, at vi kan tillade os at være en smule stolte. Jeg er overbevist om, at en vigtig del af årsagen til dette har sin baggrund i vort valg af producer. Han hedder Morten Kjær og er en førende kapacitet herhjemme inden for den rytmiske vokalmusik, siger Filip Graugaard Esmarch.

grymer@kristeligt-dagblad.dk