Martin A. Hansen har fået et nyt hjem på Liselund Højskole

Landsforeningen Martin A. Hansen og Liselund Højskole har samarbejdet om at oprette Martin A. Hansen Samlingen, som man kalder ”Lille Salum” med henvisning til forfatterens sidste hjem

Martin A. Hansens evner som maler kommer også frem på Martin A. Hansen Samlingen. – Privatfoto.
Martin A. Hansens evner som maler kommer også frem på Martin A. Hansen Samlingen. – Privatfoto.

Martin A. Hansen har en særlig plads i den danske litteraturhistorie, og nu har han også fået en særlig plads på Liselund Højskole, der i samarbejde med Landsforeningen Martin A. Hansen har skabt en plads på højskolen til Martin A. Hansen Samlingen. Det er også tænkt som et studierum, man kalder ”Lille Salum”.

Martin A. Hansens sidste hjem var den nedlagte præstegård i Allerslev ved Lejre, som Martin A. Hansen gav navnet ”Salum”. Her boede hans søn, historikeren Hans-Ole Hansen, til sin død tidligere i år, så det giver god mening, at Landsforeningen Martin A. Hansen og Liselund Højskole nu har kaldt Martin A. Hansen Samlingen for ”Lille Salum”. For lokalet på Liselund Højskole må i overført betydning siges at være Martin A. Hansens nye hjem, og det har været en ambition for Landsforeningen Martin A. Hansens tidligere formand Ole Juul at kunne realisere samlingen, fortalte han i sin tale, da samlingen åbnede for nyligt.

”Landsforeningen indviede allerede en digterrute for Martin A. Hansen i 2014, og det var et af mine mål som formand, at vi også skulle få oprettet Martin A. Hansen Samlingen. Det blev forsinket af Hans-Ole Hansens død, men det betyder meget for mig, at det nu er blevet til noget,” siger Ole Juul, der fik idéen til, at Martin A. Hansen Samlingen skulle realiseres på Liselund gennem møder med folketingsmanden Bertel Haarder (V) og foredragssamarbejder med højskolens tidligere forstander Mogens Hemmingsen.

”Jeg har tidligere holdt en del foredrag om Martin A. Hansen på Liselund Højskole, og det overbeviste mig om, at det også kunne blive et godt sted at samle vores viden om Martin A. Hansen,” siger Ole Juul, som har været meget glad for samarbejdet med højskolen.

Og med en donation fra Trelleborgfonden står Martin A. Hansen Samlingen nu klar.

”Lille Salum” har en unik samling

Samlingen består af en del af Martin A. Hansens ejendele og førsteudgaver af hans værker, som man således kan læse i omgivelser, der ligger tæt på Hansens ånd. ”Lille Salum” råder ligeledes over en unik samling af malerier og tegninger, som pryder rummet, og som viser en anden og markant kunstnerisk side af Martin A. Hansen. For at synliggøre, hvorfor samlingen bærer navnet Lille Salum, finder man på stedet særdeles bevaringsværdige genstande fra forfatterens arbejdsværelse. Her kan man både læse bøger og artikler fra Martin A. Hansens egen hånd, men også tekster om forfatterskabet, ligesom en del af Martin A. Hansens egen bogsamling nu står i ”Lille Salum”.

For besøgende og interesserede i forfatterskabet er det muligt at købe udgivelser af og om Martin A. Hansen.