Med fokus på den uforløste vrede

ROMAN: Tre mænd støder panden mod den eksisten-tielle mur i Kim Fupz Aakesons nye samtidsroman

Kim Fupz Aakeson skriver både filmmanuskripter og børnebøger ved siden af det hastigt voksende antal romaner.  -- Foto:
Kim Fupz Aakeson skriver både filmmanuskripter og børnebøger ved siden af det hastigt voksende antal romaner. -- Foto:.

Krumtappen i Kim Fupz Aakesons mange talenter er humoristisk sans og blik både for det enkle og det groteske. Det kendetegner børnebøger, filmmanuskripter og novellesamlinger og romaner for voksne.

Hans nyeste roman er ingen undtagelse. Her følger vi tre mænd, der af forskellige årsager støder panden mod en mur. Skipper er en stor kleppert, der er lidenskabeligt interesseret i våben og finere madlavning. Han har gennem en årrække arbejdet som kontrollør i metroen, da han bliver afskediget. Nogenlunde samtidig smides han ud af sit elskede Hjemmeværn, fordi et gevær stjæles fra hans lejlighed.

Også Mik bliver pludselig rykket ud af de vante folder, da kæresten forlader ham til fordel for en anden. Han begynder at drikke, mister jobbet og forsøger forgæves at begå selvmord. Da han vågner op på hospitalet, mødes han af ekskærestens kommentar om, at heller ikke selvmord kunne han finde ud af.

Den sidste mand i det, der efterhånden bliver et trekløver, er Ulrik. Han bliver som bankkunde udsat for et væbnet røveri, der får fatale konsekvenser for ham. Ansigt til ansigt med røverens pistol oplever han livets intensitet og skrøbelighed. Efterfølgende kan han ikke affinde sig med hverdagslivets trivialiteter og kompromiser, og han forlader kone og barn. I stedet begynder han sit eget lille samfundsoprør: Han går rundt på de stille villaveje i Albertslund og ridser biler. Her oplever han igen suset og nærværet.

I begyndelsen af romanen skifter vi mellem de tre mænds historier. Senere glider de sammen til én: Mik og Skipper møder Ulrik i gang med at ridse biler, og de slutter sig til ham. Kommando villavej har startet sit oprør, og det breder sig hurtigt. Andre kommandogrupper i landet bliver inspireret, og metoderne bliver mere og mere radikale. Fra ridsning af biler og smadring af ruder til mord og bombeeksplosioner.

Kim Fupz Aakeson har sat fokus på en underliggende, uforløst vrede hos mange mennesker og forstørret den op i et skrækscenarium. Det er ikke tilfældigt, at "Kommando villavej" starter på den københavnske vestegn blandt mennesker, der føler sig som tabere i systemet og reagerer med raseri over for alt og alle. Det handler om aggressive følelser, der kun kan få afløb i destruktion, og når det bliver voldsomt nok fører til det rene anarki.

Og voldsomt bliver det i Aakesons roman. Humoren er med hele vejen, men også blikket for det farlige og skræmmende i følelser, som går på afveje. Romanen havde været tjent med en opstramning. Optakten er lang, for lang, men romanen accelererer, og i sidste halvdel står skrækvisionen skarpt på nethinden: Så vanvittigt bliver det, hvis frustrationerne tager over.

**Kim Fupz Aakeson: Kommando villavej. 232 sider. 199 kroner. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk