Mellem slagsbrødre og sorte sætninger

Morten Ramslands selvbiografiske roman "Sumobrødre", der beskriver hans eget barndomskvarter som en krigszone, får både små tæsk og store klap på skuldrene af anmelderne

Jo større en succes er, desto større er dens skygge også. Og Morten Ramslands roman "Hundehoved" fra 2005 blev en international megasucces, der indtil videre er solgt i henved 250.000 eksemplarer. Derfor var forventningerne til at føle på, inden Morten Ramsland i går udsendte sin nye roman, "Sumobrødre".

I ugens løb har han blandt andet fortalt her i Kristeligt Dagblad, at det tog ham flere år at ryste succesen fra "Hundehoved" af sig, så han kunne koncentrere sig om en ny roman, ligesom han måtte opgive et nyt forsøg på at skrive en ny slægtsroman.

"Sumobrødre" er derfor blevet helt anderledes end "Hundehoved". Mere voldelig og mere personlig for eksempel, eftersom inspirationen denne gang kommer direkte fra hans egen barndom, hvor normen i barndomskvarteret i udkanten af Odense tilsyneladende var, at drengene tæskede hinanden. Samtlige anmelderne har da også fået øje på volden, men mange af dem bider alligevel også mærke i, hvad bogen ikke er.

I dagbladet Information skriver Lilian Munk Rösing for eksempel, at "Morten Ramslands nøgterne fortælling om en drengeverden af vold og krop er et kontrapunkt til hans fabulerende succesroman "Hundehoved"".

Alligevel ender hun med at rose romanen for at være "en levende og overbevisende skildring af et usentimentalt drengeunivers, hvor vold ikke er udtryk for ondskab og sadisme, men en omgangsform, man vokser fra".

Hårdere er dommen på forfatterens hjemegn fra Fyens Stifttidende. Her betegner avisens anmelder, Nanna Mogensen, "Sumobrødre" som "en af den slags bøger, man griner af et stykke tid for derefter hurtigt at glemme. Morten Ramsland har evner til mere, vi mangler bare at se det." En sætning, der sikkert gør ondt efter fem år i skriveværkstedet.

Den fynske anmelder er ikke alene med kritikken. Weekendavisens anmelder Lars Bukdahl efterlyser for eksempel originalitet i romanen: "Morten Ramslands nye roman, "Sumobrødre", hans første siden den fem år gamle internationale succes "Hundehoved", er en af de bedste Bent Haller-romaner, Bent Haller ikke har skrevet de seneste år. Hvilket ikke er en større perfiditet end som så, eftersom gode Bent Haller-romaner er temmelig gode romaner. Man kan også godt finde træk, der i bedste forstand minder om Rifbjerg og om Erling Jepsen, dvs. minder om Rifbjerg og Jepsen som bedst – men det er godt nok svært at finde noget, der skulle være særligt Ramslandsk," skriver Lars Bukdahl, der dog er svært glad for sin navnebrors sorte sætninger i romanen: "På den led er det sandeste og skønneste i "Sumobrødre" de passager, hvor Lars med ryggen mod muren pludselig taler sort: "Duf gerd dif tuf." Dér, i rent sort, skal den næste roman starte", foreslår Lars Bukdahl.

Mere begejstring kan man finde i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor Jon Helt Haarder giver fem stjerner og mener, at Ramsland nu kan begynde at kalde sig kunstner: "Som roman fungerer Morten Ramslands "Sumobrødre" langt bedre end bestselleren "Hundehoved", mener han.

Politikens Bjørn Bredal giver også fem hjerter og sammenligner Ramslands nye roman med Villy Sørensens "Sære Historier": "Det er grusomt, men også sært sjovt og underlig uskyldigt", skriver han.

I Berlingske Tidende giver Niels Houkjær romanen fire stjerner med begrundelsen: "Morten Ramslands nye bog fokuserer på slagsbrødre, der vokser op i et brutalt drengemiljø. Det er en blændende beskrivelse, men som roman taber den højde".

Forklaringen finder Niels Houkjær i, at romanen mister sin motor, da hovedpersonen Lars mister lysten til at være voldelig: "Når destruktionen slås fra som dynamo for fortællingen, taber romanen højde og kommer ikke rigtig på vingerne igen", mener Niels Houkjær. Noget nær den omvendte konklusion når Lars Handesten her i avisen:

"Morten Ramslands nye roman bevæger sig fra en enerverende voldelighed til en spirende følsomhed og letter til sidst i fantastiske syner og ord, der falder på plads."

Sådan er anmeldere så uenige.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk

Kristeligt Dagblad anmeldte "Sumobrødre" i går, ligesom vi i onsdags bragte et stort interview med Morten Ramsland. Begge dele kan genlæses på

kristeligt-dagblad.dk