Mellemøstens Michael Jackson gik fra at være popsanger til jihadist

Den libanesisk-palæstinensiske sanger Fadl Shaker, der blev opdaget i en flygtningelejr, blev hele den arabiske verdens største sangidol, før han overraskende meldte sig under jihadisternes faner

Forsiden til den cd, som Fadl Shaker udgav i 2004, og som i skrivende stund kan købes hos netbutikken amazon.co.uk for 11,99 pund. En del af hans øvrige musik kan samme sted købes som download.

”Jeg savner dine øjne/ nej min elskede forsvind ikke/ du er min skæbne/ den eneste i mit hjerte/ det sværger jeg / jeg vil ofre alt i verden for dig/ forlad mig ikke.”

Det lyder bedre på arabisk. Og det er på arabisk, denne sangtekst sunget af Fadl Shaker i 2003 tog hele den arabiske verden med storm. På det tidspunkt var Fadl Shaker allerede så meget en superstjerne på den arabiske sanghimmel, at hans fans utålmodig higede efter hans næste album.

Det var Fadl Shakers silkebløde stemme og hans altid drivende romantiske tekster, der spillede sig lige ind i hjerterne.

I den arabiske verden afholdes der stadig sjældent et bryllup, uden at sangen ”Ya ghayeb”, som ovenstående tekst stammer fra, bliver spillet. Det uanset at musikken og teksten oprindeligt er skrevet af en græsk komponist og sanger, Sotis Volanis, og at andre har indspillet den på tyrkisk, kroatisk, serbisk og hebraisk.

Fadl Shaker blev født som Fadl Abdulrahman Shamandar i den palæstinensiske flygtningelejr Ein el-Hilwe nær byen Saidon i det sydlige Libanon i 1969. Hans far var libaneser, hans mor palæstinenser, men han har altid betragtet sig som palæstinensisk.

Shaker Fadl blev aldrig rigtig færdig med skolen, men til gengæld kunne han synge.

Han havde allerede gjort karriere som lokal bryllupssanger, da et libanesisk pladeselskab i 1997 opdagede ham og begyndte at udgive hans sange.

Shaker optrådte over hele den arabiske verden og indspillede bogstaveligt talt millioner. Han flyttede ud af flygtningelejren, byggede sig et treetagers luksushus med udsigt ud over Saidon og Middelhavet og drev en restaurant.

Borgerkrigen i nabolandet Syrien skærpede i 2011 det i forvejen anspændte forhold mellem den shia-muslimske Hizbollah-bevægelse, der dominerer Sydlibanon, og de lokale sunni-muslimer. Blandt andet palæstinenserne.

I ugens afsnit af 'Orientalt' - der udkommer fredag eftermiddag - taler Naser Khader og Adam Holm om arabisk musik og blandt andre Fadl Shaker: 


Fadl Shaker begyndte at ændre sine sangtekster og sin livsstil. Han lod skægget stå, forbød alkohol i sin restaurant og begyndte at synge spirituelle tekster, noget hans fans ville have kunnet leve med, hvis ikke han var gået skridtet videre.

Fadl tog på pilgrimsrejse til Mekka og meddelte derefter, at han ville holde op som popsanger.

I stedet erklærede han i propaganda-videoer udgivet af en lokal libanesisk prædikant, Ahmad al-Assir, at han nu ville ”tage tingene i egne hænder, fordi der ikke er nogen stat og ingen dommere”. Det skulle forstås sådan, at han meldte sig under jihadisternes faner, blandt andet i kampen mod shiamuslimerne. I den periode sang han på al-Assirs propagandavideoer blandt andet jihadisterns ”nationalsang”:

”Græd ikke for mig, hvis jeg falder, for døden skræmmer mig ikke, jeg vil dø som martyr.”

Libaneserne genså først Fadl Shaker igen efter en ildkamp mellem væbnede mænd i al-Assirs moské og den libanesiske hær, hvor hundreder blev såret, og mindst 16 soldater blev dræbt.

Shaker pralede af at havde dræbt de to, og han kaldte soldaterne for ”hunde” og ”svin”. Hvorefter han helt forsvandt. Det var i 2012.

Siden forlyder det, at Fald Shaker er kommet til sig selv igen. Han frasiger sig sit eget praleri med at have dræbt soldater, men er stadig eftersøgt i Libanon for mordene.

Rygterne vil vide, at han nu igen bor i Ein el-Hilwe-lejren. Den er, som de øvrige libanesisk-palæstinensiske lejre, forvokset til byer, en slags eksterritorialt område, hvor de libanesiske myndigheder ikke kommer. Så der kan han forsat gemme sig. For sine egne fejlvalg – og for sin skæbne.