Mendelssohn skabte med dette værk en milepæl i musikhistorien

Der er magi over Felix Mendelssohns ouverture til Shakespeares ”En skærsommernatsdrøm”, der sætter gang i fantasien

Mendelssohns ouverture til ”En skærsommernatsdrøm” kan lyttes til på ”Mendelssohn. A Midsum-mer Night’s Dream. Piano Concertos nos. 1 & 2”, hvor Riccardo Chailly dirigerer Gewandhaus-orkestret i Leipzig.
Mendelssohns ouverture til ”En skærsommernatsdrøm” kan lyttes til på ”Mendelssohn. A Midsum-mer Night’s Dream. Piano Concertos nos. 1 & 2”, hvor Riccardo Chailly dirigerer Gewandhaus-orkestret i Leipzig.

Felix Mendelssohn var blot 17 år, da han i 1826 komponerede ouverturen til William Shakespeares skuespil ”En skærsommernatsdrøm”. Til gengæld varede det 16 år, inden han kastede sig over resten af scenemusikken.

Ouverturen er et musikalsk mirakel, intet mindre. Man har sagt, at Mendelssohn dermed skabte en helt ny genre, og at netop dette vildt inspirerede stykke indvarslede den romantiske orkestermusik, der kom til at præge resten af 1800-tallet. Ouverturen var tilegnet den senere prøjsiske konge Friedrich Wilhelm den Fjerde (1795-1861), der kom på tronen i 1840, hvorefter Mendelssohn betænkte ham med en ny dedikation, nemlig resten af scenemusikken til det populære Shakespeare-stykke: en scherzo, et intermezzo, en nocturne og den berømte bryllupsmarch, der også har klinget ved utallige vielser i det lille Danmark. Hele musikken blev første gang spillet den 14. oktober 1843 ved en koncert i slottet Sanssouci i Potsdam uden for Berlin.

Der er lige fra begyndelsen en fantastisk magi over denne orkestermusik, som om den 17-årige yngling har indfanget en nordisk sommernats særlige stemning. Der er toner, der sætter fantasien i sving. Det pusler i krattet, månen står som en lysende kugle på himlen, og fløjten og de andre træblæsere supplerer violinernes hektiske spil – hvilken flugt er der ikke over denne musik! Det mest forbløffende er, at pusleriet og flugten fortsætter i samtlige 11 minutter, inden en lyrisk passage sætter punktum for et værk, der med fuld ret kan betegnes som en milepæl i musikhistorien.

Pladeselskabet Decca udgav i 2014 en herlig Mendelssohn-cd, der ikke alene rummer hele scenemusikken til ”En skærsommernatsdrøm”, men også den fængende ouverture til Ruy Blas, som Mendelssohn komponerede i 1839, samt hans to klaverkoncerter i g-mol, opus 25, og d-mol, opus 40, der begge kom til verden i begyndelsen af 1830’erne. I en optagelse fra det legendariske Gewandhaus i juni 2013 dirigerer Riccardo Chailly det fremragende orkester fra Leipzig, og pianisten Saleem Ashkar er solist i de to klaverkoncerter. Billedet på coveret er i pagt med musikken. Det er en gengivelse af et maleri af den franske landskabsmaler Narcisse Diaz (1807-1876) og viser nogle skovnymfer i en badescene omkring en bæk.

Sommernattens fortryllende fristelser – man kunne fristes til at tro, at Narcisse Diaz har hørt Mendelssohns mageløse ouverture.