Prøv avisen
Interview

Man er ikke sin diagnose - man er et menneske med en diagnose

”Tanken med de seks mennesker som rollemodeller er at skabe mulighed for, at mennesker med en psykiatrisk diagnose får modet til at turde åbne og fortælle om deres egne diagnoser, og at vi, der står som pårørende, tør lytte,” fortæller My Buemann. På billedet ses hun ved sit skrivebord med bogens tegninger i baggrunden. - Foto: I DO ART Agency

29-årige My Buemann sætter med sin nye bog ”Sårbare Sind” fokus på, hvordan det er at være et menneske, som lever med en psykiatrisk diagnose

Hver tredje dansker får i løbet af sit liv en eller anden form for psykisk sygdom, og langt de fleste vil i løbet af livet opleve at være pårørende til en person med et såkaldt sårbart sind. Alligevel er det fortsat et emne, som er behæftet med megen stigmatisering og tabuisering.

Det har den 29-årige grafiker og illustrator My Buemann sat sig for at ændre med sit afgangsprojekt fra Kunstakademiets Designskole i København.

”Jeg savnede noget, der menneskeliggjorde det at leve med et sårbart sind. Det materiale, der findes om psykiatriske diagnoser, er meget klinisk, og ellers er det sensationspræget: 'Psykopat gik amok i supermarked'. Jeg synes, der mangler noget, der fremmer forståelsen for, at man jo ikke er sin diagnose, men er et menneske der har en diagnose,” siger My Buemann.

Hun fik idéen til projektet, fordi hun selv har haft en psykiatrisk diagnose tæt inde på livet.

”Jeg har som pårørende selv oplevet, hvor svært det er at stå på sidelinjen og prøve at forstå det,” fortæller hun.

My Buemann vidste ikke fra begyndelsen, hvordan projektet skulle udformes, men hun var helt bevidst om, hvad der skulle være omdrejningspunktet. Hun besluttede sig for at gå ud og finde virkelige fortællinger.

”Jeg har altid troet meget på, at man kommer til at forstå andre mennesker rigtig godt ved at kende deres livshistorie,” fortæller hun med en inderlighed i stemmen, der viser, hvor vigtigt emnet er for hende.

Det var overraskende let for My Buemann at finde personer, der ville medvirke i projektet. Hun lagde et opslag op på Facebook, og efter kun tre timer havde hun modtaget 60 ansøgninger. Hun udvalgte 10, som skulle medvirke i projektet. Nogle er faldet fra undervejs, så nu er det de seks personer, fire mænd og to kvinder med forskellige psykiatriske diagnoser, hvis livsfortællinger udgør projektet. My Buemann fortæller, at det var vigtigt for hende at bruge meget tid sammen med dem og lytte til deres livshistorier.

”Hver eneste gang jeg cyklede hjem fra en af samtalerne, følte jeg, at den havde gjort mig klogere, og at jeg havde fået en større indsigt,” smiler hun og fortsætter:

”Ved at sætte mig ind i deres historier blev jeg også klogere på ham, jeg kender, som lever med et sårbart sind. Det var ikke alting, som jeg kunne spejle i ham, men der var nogle ting, der blev meget klarere.”

Det var i møderne med de seks mennesker, at My Buemann besluttede sig for, hvad bogen skulle handle om.

”De detaljerede menneskefortællinger om, hvordan det er at leve med et sårbart sind,” siger hun.

Igennem fortællingerne skildrer hun, hvordan de seks personer er helt almindelige mennesker, som møder store udfordringer i livet, fordi de har et sårbart sind. I bogen møder man for eksempel Michael, som lider af angst og stressrelateret depression. Hans livsfortælling beretter om mange svære nedture, men i dag bor han sammen med sin hustru og deres to børn, og selvom han stadig kæmper med svære dage, er han glad for sit liv.

”Tanken med de seks mennesker som rollemodeller er at skabe mulighed for, at mennesker med en psykiatrisk diagnose får modet til at turde åbne og fortælle om deres egne diagnoser, og at vi, der står som pårørende, tør lytte. Og det er i virkeligheden det, der er den helt banale tanke bag projektet,” fortæller My Buemann.

Fortællingerne bliver ikke kun fortalt med ord, men også med illustrationer og tegninger, som My Buemann har en stor passion for.

”Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke findes flere illustrerede voksenbøger. Jeg synes, der kommer noget virkelig fint ind i fortællinger af, at man også får billeder på. Man kan noget andet med visualisering end med sprog, og især når de to ting mødes, opstår der noget helt vildt fint. Jeg synes, det illustrative element er vigtigt for bogen,” siger hun.

Med tegningerne har hun hele vejen igennem været meget opmærksom på at have bogens seks hovedpersoner ind over.

”Når jeg tegnede illustrationerne, fandt jeg ud af, at der skete noget rigtig fint, når jeg fik deres detaljer på. Så jeg sendte mine skitser til dem, og så kunne de for eksempel sige: 'Ja, jeg kunne godt finde på at sætte mig sådan i et hjørne, når jeg var ked af det, men faktisk var det tit ude på badeværelset', og pludselig blev den tegning, jeg havde lavet, hvor hun sad i et hjørne, 100 gange mere meningsfuld og rigtig ved at blive placeret det rigtige sted. Rent visuelt kom der faktisk nogle meget finere illustrationer ud af det, fordi de blev afstemt med den, som var tegningens hovedperson,” fortæller My Buemann.

Efter megen overvejelse nåede My Buemann frem til, at bogen skulle udkomme i trykt form, så den kunne komme ud at virke mange forskellige steder.

”Jeg kunne godt tænke mig, at den lå i et venteværelse hos lægen, eller at den kunne bruges til klassemateriale i gymnasiet eller til psykologistuderende på universitetet,” fortæller hun og fortsætter:

”Det er vigtigt for mig, at det er en oplevelse at læse bogen. Jeg er så træt af at læse ting på en skærm. Det her handler om følelser og nærvær, det er ikke fakta, som skal læses. I stedet for at få en pjece med hjem får man denne her bog med hjem. Den skal kunne føles og mærkes.”

For at få så meget medbestemmelse som muligt har My Buemann valgt, at bogen skal udgives i samarbejde med det lille forlag I DO ART Books ved hjælp af crowdfunding, som er ny form for indsamling, hvor man ved hjælp af sit netværk rejser penge til sine projekter.

”Jeg var bange for at skulle køre bogen igennem et stort maskineri, hvor historierne ville blive pillet i stykker. En af tingene, der har været utrolig vigtig for mig, er, at de seks personer, som er med, kan stå inde for det, er en del af processen og bliver orienteret hele vejen igennem,” siger hun.

Hendes stemme knækker lidt.

”Jeg har det sådan, at det er et projekt, jeg laver sammen med dem. De skal være med hele vejen, og det har jeg været bange for, at et større forlag ikke ville have tålmodigheden til,” siger My Buemann.

Hun skal med hjælp fra I DO ART Books have samlet 35.000 kroner ind inden den 31. august, hvis ”Sårbare Sind” i bogform skal blive en realitet.

Foto: My Buemann
Foto: My Buemann