Prøv avisen

Mere Andersen

KONCERT Radio-symfoniorkestrets torsdagskoncert havde beundrings-værdige solistiske indslag

Radiosymfoniorkestret spillede forleden sæsonens sidste torsdagskoncert med tre værker på programmet, der også indgår i orkestrets kommende turné til Beijing, Shanghai og Seoul.

Det blev en aften, hvor de hjemlige stjerner glimtede mere end den udenlandske komponist Bright Sheng, der præsenterede koncertens H.C. Andersen-værk, og hvor orkestret under ledelse af Thomas Dausgaard leverede flot musik med enkelte skønhedspletter imellem.

Koncertens helt sikre trumf, violinisten Nikolaj Znaider, spillede en virtuos og vidunderlig solostemme til Brahms Violinkoncert. Detaljerne var gennemarbejdede, og spændet fra musikalsk kraftudfoldelse i første sats og indsmigrende, sødmefuldt melodisk spil i anden sats til tonal og mental omstilling i den forrygende finale, var blændende godt udført.

Det var en gedigen udfordring for orkestret og Thomas Dausgaard at følge denne præstation op med et passende modspil. Især første sats virkede lidt usikker i klanglig balance og frasering, men efterhånden fandt de ind til et mere nærværende og varmt samspil med solisten. Bright Sheng er en komponist fra Shanghai, der er opvokset under kulturrevolutionen og siden er flyttet til USA, hvor han dels underviser på universitetet i Michigan, dels fungerer som huskomponist for Seattle Symfoniorkester.

Han havde kastet sig over det lille eventyr "Fugl Fønix" af H.C. Andersen og skabt en stemningskomposition kaldet "The Phoenix" for sopran og orkester. Dog havde han ændret H.C. Andersens afsluttende apoteose til poesien, så den drejede sig om musikken i stedet for. Man kunne høre Bright Shengs kinesiske baggrund i musikkens melodik og i anvendelsen af smukke instrumentale indslag for fløjte, violin m.fl. Det tilførte både musikken noget forfriskende nyt og noget lettere sentimentalt sødladent. Helheden havde flotte dramatiske virkninger, men visse dele virkede lidt tomme. Som solist gav sopranen Anne Margrethe Dahl en meget flot og gennemarbejdet præstation i dette værk med god og lidt alvorlig dramatisk sans, tydeligt tekst og smidig stemme i de mange glissandi og melodiske passager.

H.C. Andersen-eventyr appellerer meget til evnen til at fortælle gode historier, og netop dette syntes også at smitte af på Thomas Dausgaards direktion af Carl Nielsens femte symfoni. Han fik en mere varmblodig musiceren ud af værkets kamp med elementerne. Passagen med lilletrommen, den flot spillede klarinetsolo og strygernes henførte spil kom i stemning næsten til at minde om Ravels "Bolero". Men Carl Nielsens symfoni kunne godt bære denne tydelige måde at præsentere kontrasterne, hvilket også omfattede lilletromme fra det fjerne og flotte modbevægelser i den fugerede sats.

Bright Sheng: The Phoenix, Brahms: Violinkoncert, Carl Nielsen: Symfoni nr. 5. Anne Margrethe Dahl, sopran, Nikolaj Znaider, violin, Radiosymfoniorkestret, Thomas Dausgaard, dir. Koncerten genudsendes søndag den 29. maj kl. 10 i Radioens P2

kultur@kristeligt-dagblad.dk