Mere magt til kulturministeren: Jakob Engel-Schmidt er det sikre valg, siger kulturfolk

For første gang siden 2015 skal kulturministeren ikke koncentrere sig om andet end kultur. Moderaternes Jakob Engel-Schmidt har politisk tæft, men mangler baggrund i kulturlivet

Moderaternes Jakob Engel-Schmidt var torsdag til ministeroverdragelse i Kulturministeriet. Han er landets nye kulturminister.
Moderaternes Jakob Engel-Schmidt var torsdag til ministeroverdragelse i Kulturministeriet. Han er landets nye kulturminister. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Det er ikke kultur, der springer i øjnene, når man læser den nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidts, cv. Moderaternes nyudnævnte minister på 39 år blev matematisk student fra Birkerød Gymnasium og har siden brugt sin tilværelse på politik, iværksætteri og internationale forretningsforhold.

Men hvis kulturlivet ærgrer sig over, den nye chef for området ikke har megen praktisk erfaring med sit nye ansvarsområde, kan det til gengæld glæde sig over, at hans embede ser ud til at blive opprioriteret. For første gang siden 2015 skal Kulturministeriet ikke dele minister med Kirkeministeriet, og Jakob Engel-Schmidt får magtfulde poster i regeringens såkaldte koordinations- og økonomiudvalg.

Det ligner en opprioritering af kulturen, og det er glædeligt, mener journalist og forlægger Jakob Kvist. Han noterer blandt andet, at regeringen har valgt en tilsyneladende driftsikker politiker til embedet, og at de har givet denne minister en central rolle i regeringen.

"Moderaterne har en politiker i Jon Stephensen, som af flere blev regnet for en mulig kulturminister. Han har en lang karriere i kulturlivet som teaterchef, men man valgte altså en anden politiker fra partiet til posten. Jeg tror ikke, at det nødvendigvis skal ses som et fravalg af Jon Stephensen, men som et udtryk for, at man ønsker en erfaren og måske mere sikker politiker til kulturministerposten, der ser ud til at blive mere central i denne regeringsperiode," siger Jakob Kvist, som ikke er enig med mange kritikere i kulturlivet, der er utilfredse med, at valget faldt på en politiker uden praktisk erfaring fra kulturområdet.

"Nej, for kultur er et meget højlydt område med mange udgifter, og det kan sagtens være en fordel at møde frem uden bindinger og med et clean sheet. Politik er et håndværk og handler i høj grad om ledelse. Og om magt. Og man må formode, at det her umiddelbart betyder mere magt til Kulturministeriet, end vi har vant til i de sidste ret mange år."

Ifølge Lasse Markers oplysninger var det slet ikke givet på forhånd, at Jakob Engel-Schmidt skulle være blevet kulturminister. Han er direktør i konsulentbureauet Why Consulting, der rådgiver kulturlivet om strategisk kommunikation, og ifølge hans kilder forsøgte Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, at hverve en kulturminister udefra, så hans mest erfarne politiker, Jakob Engel-Schmidt, kunne lede Moderaternes uerfarne folketingsgruppe på Christiansborg.

"Men det lykkedes ikke at skaffe en kulturminister udefra, og så valgte han det sikre kort i Jakob Engel-Schmidt til posten frem for Jon Stephensen, som nogle havde forestillet sig som kulturminister på grund af hans karriere i teaterverdenen," siger Lasse Marker og tilføjer, at Kulturministeriet kræver så meget snilde, at det kan gå galt for uerfarne politikere.

"Vi så, hvordan det gik alvorligt galt for Joy Mogensen, som kom ind uden nogen erfaring fra landspolitik. Selvom Kulturministeriet er lille, kræver det stor politisk tæft at være kulturminister.”

”Det lover desuden godt for kulturområdet, at Jakob Engel-Schmidt får en plads i koordinationsudvalget, ligesom Brian Mikkelsen (K) havde i 2000’erne,” siger han.

Lasse Marker tilføjer, at Jakob Engel-Schmidt vil få flere krævende opgaver med at være en slags moderator for Venstre og Socialdemokratiet med henblik på deres tidligere kulturpolitiske uenigheder. Det gælder for eksempel udflytning af kunstneriske uddannelser og det såkaldte kulturbidrag, der er en skat til streamingtjenester. Hans største opgave bliver imidlertid at få vedtaget en museumsreform, der skal gøre op med en forældet støttemodel til museer.

"Det har alle de seneste kulturministre forsøgt at gøre uden held. Problemet er, at en reform under alle omstændigheder vil betyde, at nogle museer vil få mindre støtte. Fordelen for Moderaterne er, at de ikke har noget lokalpolitisk bagland i kommunalbestyrelserne, der vil forsøge at præge deres politik for at sikre penge til institutioner i deres kommuner."