Messias fortolket på mange måder

Händels geniale oratorium topper listen over klassisk julemusik i december - og Bachs juleoratorium er nummer to

Sjældent eller aldrig har danskerne haft så mange muligheder for at opleve Händels mesterværk ”Messias” som i december 2015 - og det i forskellige versioner.
Sjældent eller aldrig har danskerne haft så mange muligheder for at opleve Händels mesterværk ”Messias” som i december 2015 - og det i forskellige versioner. .

Sjældent eller aldrig har danskerne haft så mange muligheder for at opleve Händels mesterværk ”Messias” som i december 2015 - og det i forskellige versioner.

Den mest kendte alternative udgave stammer fra Mozarts hånd. I 1789 komponerede han i Wien en nænsomt redigeret version, som var tysksproget (”Der Messias”), og hvor det mest fremtrædende træk var en wienerklassisk instrumentation med udstrakt brug af træblæsere.

Det gav i forhold til forbilledet en varmere, men måske også mindre pompøs klang. Den 11. og 12. kan man i Holmens Kirke i København opleve Händels gængse udgave med Mogens Dahl Kammerkor, der i år bliver akkompagneret af det verdensberømte britiske barokorkester Orchestra of the Age of Enlightenment.

I Trinitatis Kirke, også i hovedstaden, kan man den 19. december høre Bjarke Mogensens Messias-arrangement med vokalensemblet Musica Ficta og Kottos Ensemble under ledelse af Bo Holten - garneret med blandt andet accordeon (Bjarke Mogensen), blokfløjte og græsk lut.

Denne koncert har fået overskriften ”Messias i nyt lys” og opføres også i Vor Frue Kirke i Nyborg den 16. december.

Aarhusianerne kunne opleve ”Messias” i byens domkirke allerede i går, mens odenseanerne må vente til den 9. og 10., inden værket klinger i deres domkirke. ”Messias” kan også høres i forskellige besætninger i byer som Herning, Næstved (den 10.), Nakskov (den 12.), Hjørring (den 16.), Sønderborg (den 17.), Kolding (den 18.) og Løgumkloster (den 19). Der er flere opførelser end de nævnte, og man gør klogt i at forhøre sig lokalt.

Det samme gælder Bachs Juleoratorium, der indtager andenpladsen over de mest populære klassiske værker i julemåneden. Dette værk er jo sammenstykket af seks kantater, men det er sjældent at høre dem alle seks samlet.

Det kan imidlertid lade sig gøre den 19. december, hvor Københavns Kantatekor under ledelse af Torben H.S. Svendsen i Helligåndskirken i København opfører de første tre klokken 14 og de sidste tre klokken 16. Andre opførelser af Bachs varme, virtuose og vidunderlige værk kan opleves i Sct. Pauls Kirke i Aarhus i dag, Maribo Domkirke (den 17.) og Musikkens Hus i Aalborg (den 17.).

I Musikhuset i Aarhus er der en relativt sjælden oplevelse i vente, når chefdirigent Marc Soustrot dirigerer Aarhus Symfoniorkester i Berlioz' ”L'enfance du Christ” (Kristi barndom), der fik sin førsteopførelse i 1854 under komponistens taktstok.

Lørdag den 19. giver Universitetskoret Lille Muko traditionen tro hele to julekoncerter i Holmens Kirke i København (kl. 14 og 17) - de er næsten allerede udsolgt - og lillejuleaften vil der givetvis blive trængsel i Trinitatis Kirke, når Concerto Copenhagen klokken 16 giver en koncert med musik af italienske barokmestre.