MeToo-undersøgelse: Der er ikke tale om en massivt rådden kultur i bogbranchen

Forlagsbranchen er generelt set et sikkert sted at arbejde, viser en stort anlagt MeToo-undersøgelse, som danske forlag og forfattere netop har afsluttet

Formanden for Dansk Forfatterforening, formanden for Danske Skønlitterære Forfattere og direktøren for Danske Forlag bifalder, at MeToo-undersøgelsen resultater viser, at der ikke er en rådden kultur i bogbranchen.
Formanden for Dansk Forfatterforening, formanden for Danske Skønlitterære Forfattere og direktøren for Danske Forlag bifalder, at MeToo-undersøgelsen resultater viser, at der ikke er en rådden kultur i bogbranchen. . Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.

Der findes enkeltstående eksempler på sexskandaler i forlagsbranchen, men ”der er ikke noget i indberetningerne, der tyder på, at branchen har et omfattende problem med uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand”.

Sådan lyder konklusionen nu fra en stor advokatundersøgelse, som Dansk Forfatterforening, Danske Skønlitterære Forfattere og Danske Forlag iværksatte i efteråret for at undersøge omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed i kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand. Undersøgelsen blev sat i værk i kølvandet på den anden bølge af MeToo, som afslørede en udbredt sexchikanekultur i flere andre kreative brancher, men så slemt står det altså ikke til i bogbranchen ifølge den nye undersøgelse. Og i en pressemeddelelse slår advokat Pernille Backhausen, som har været ansvarlig for undersøgelsen, fast, at indberetningerne ikke tegner et generelt billede af, at branchen har grundlæggende strukturelle udfordringer.

”Der er tale om enkeltstående hændelser, der ligger inden for, hvad man – desværre – vil genkende i de fleste brancher. Indberetningerne og hændelserne har dog naturligvis den individuelle alvor, som indberetningerne af hændelserne angiver at have,” udtaler hun.

I alt er der modtaget 72 indberetninger, hvoraf 30 ligger inden for undersøgelsens ramme og oplyser om uønsket seksuel opmærksomhed i form af bemærkninger, fysisk berøring og opfordring til at bytte seksuel opmærksomhed mod positiv behandling. 18 af disse episoder ligger indenfor de sidste 10 år.

Formanden for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, glæder sig over, at omfanget af dårlige sager ikke er større.

”Rapporten vidner om enkelte oplevelser af en karakter, som er uforenelig med et professionelt og velfungerende samarbejde mellem forlag og forfatterstand. Men når man tænker på den store modtagergruppe for undersøgelsen, er der ikke noget, der tyder på, at der er tale om en massivt rådden kultur, men snarere om nogle få enkeltpersoner med en grænseoverskridende adfærd,” siger han i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Der er ikke grund til at tro, at disse enkelthændelser er kendetegnende for branchen generelt. Det er jeg meget glad for. Men vi skal som branche være bedre til at sikre, at man ikke står alene, hvis man har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i samarbejdet mellem forfatterstand og forlag. Jeg vil arbejde for, at vi i løbet af de kommende måneder udarbejder et konkret og forpligtende samarbejde mellem forlag og forfatterforeninger.”

Også formanden for Danske Skønlitterære Forfattere, Peter Adolphsen, er glad for undersøgelsen og ser frem til et fortsat samarbejde om at sikre sunde arbejdsvilkår i branchen.

Samme toner kommer fra direktøren for Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen:

”Det er godt at konstatere, at undersøgelsen ikke tyder på, at der i forholdet mellem forfatterne og forlagene er tale om strukturelle udfordringer i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed. Men vi noterer også, at der er forfattere, som har haft dårlige oplevelser i samarbejdet med deres forlag. Som forlag har vi et stort ansvar for, at der er et godt og professionelt miljø i branchen, og vi ser frem til et mere formaliseret samarbejde med forfatterforeningerne, som skal understøtte en branche, hvor vi behandler hinanden med respekt.”