Prøv avisen

Milliardær redder eftertragtet pris, som gives til ”den bedste skønlitteratur i verden”

Siden Man Group kom med den overraskende melding, har der i britiske medier været spekuleret i, om fremtiden nu var usikker for prisen, som siden 1969 er tildelt nogle af de fremmeste forfattere i den engelsksprogede verden, blandt andre Salman Rushdie. Foto: Chris Young/Ritzau Scanpix

Briterne tog imod hans jødiske forældre, der flygtede fra Nazityskland. Nu giver Michael Moritz noget tilbage ved at støtte Booker Prize

Efter en tid med økonomisk usikkerhed er fremtiden sikret for Booker Prize, den store britiske litteraturpris, der årligt uddeles for det bedste engelsksprogede litteratur i verden. Efter 18 år som sponsor stopper kapitalfonden Man Group, der har støttet prisen med omkring 13 millioner kroner om året. Siden Man Group kom med den overraskende melding, har der i britiske medier været spekuleret i, om fremtiden nu var usikker for prisen, som siden 1969 er tildelt nogle af de fremmeste forfattere i den engelsksprogede verden fra V.S. Naipul over Salman Rushdie, Margaret Atwood og Hilary Mantel til Julian Barnes og Ian McEvan.

De næste fem år bliver det så Crankstart, en velgørende fond stiftet af Michael Moritz og hans hustru, Harriet Heyman, som sikrer vinderen 50.000 pund – svarende til 435.000 kroner. Der er heller ikke planer om at ændre uddelingsgrundlaget, som for nogle år siden under stor postyr blev ændret fra at være litteratur fra Storbritannien, Commonwealth-lande samt Irland til at omfatte al litteratur udgivet på engelsk, hvilket også omfatter amerikansk litteratur.

Michael Moritz har siden 1986 opbygget en formue på hele 21 milliarder kroner, og han bor sammen med sin forfatterhustru i San Francisco. Men han er født i Wales og studerede i Oxford. I forbindelse med en stor donation til sit gamle universitet forklarede han det med sin taknemmelighed til det land, som tog imod hans jødiske forældre, der var på flugt fra Nazityskland.

”Ingen af os kan forestille os en dag, hvor vi ikke bruger tid på at læse i en bog. Booker Prize er måde til at sprede den indsigt, de oplevelser og glæder, som udspringer af god fiktion,” forklarer Michael Moritz til avisen The Guardian i forbindelse med offentliggørelsen af sponsoratet.

Han er selv tidligere journalist for Time Magazine og har skrevet biografier og bøger om ledelse, før han begyndte at investere i teknologi.

”I disse dage er jeg en global rejsende, men som Booker Prize er jeg født i Storbritannien, og før jeg kom til Amerika, voksede jeg op med engelsk litteratur. Harriet og jeg så heldige, at vi er i stand til at støtte Booker Prize, som fejrer den bedste skønlitteratur i verden,” siger Moritz.

Den sidste tid med Man Group som sponsor var præget af en kontrovers, da forfatteren Sebastian Faulks, der blandt andet er kendt for bøgerne ”Men fuglene synger alligevel” og ”Charlotte Gray”, kaldte kapitalfonden Man Group ”fjenden”, fordi de repræsenterer storkapitalen. Organisationen bag prisen har understreget, at beslutningen om at stoppe sponsoratet blev taget før Faulks’ udfald.