Min bog er et opgør mod tech-giganternes verdenssyn

Professor Bent Meier Sørensen og hans bog ”Skærmens magi” blev fredag aften tildelt prisen for årets faglitterære udgivelse, da prisfesten Blixenprisen løb af stablen på Folketeatret i København. Med bogen går han til kamp mod tech-giganterne Facebook, Google, Apple og Amazon

Vi har brug for kollektive normer for vores brug af teknologi – ligesom vi har det for sex og alkohol – mener professor Bent Meier Sørensen, der netop er tildelt Blixenprisen i katogorien for årets faglitterære udgivelse for bogen ”Skærmens magi”. –
Vi har brug for kollektive normer for vores brug af teknologi – ligesom vi har det for sex og alkohol – mener professor Bent Meier Sørensen, der netop er tildelt Blixenprisen i katogorien for årets faglitterære udgivelse for bogen ”Skærmens magi”. – . Foto: Leif Tuxen.

Der var spænding i luften i og omkring Folketeatret i København fredag aften. Ikke kun på grund af den brandøvelse, der fik hele salen til at forlade deres pladser og stille sig op på gaden, men også på grund af selve anledningen til, at de mange mennesker var samlet: prisfesten Blixenprisen, som hylder de største danske litterære præstationer.

For professor Bent Meier Sørensen, der var nomineret i kategorien for årets faglitterære udgivelse for sin bog ”Skærmens magi”, som er udkommet på Kristeligt Dagblads Forlag, blev spændingen endelig udløst, da han og resten af selskabet var tilbage i salen efter brandøvelsen, og værten Ane Cortzen kunne åbne en kuvert og afsløre, at Bent Meier Sørensens bog om brugen af skærme og tech- giganterne Google, Facebook, Amazon og Apple løb med prisen som årets faglitterære udgivelse foran Poul Duedahls ”Velkommen på bagsiden – Danmarkshistorien på vrangen” og Birgitte Possings ”Argumenter imod kvinder”.

”Det havde jeg ikke regnet med,” fortæller Bent Meier Sørensen, halvandet døgn efter han måtte gå på scenen og improvisere en takketale.

”Normalt skal man takke sin mor og alle dem, der har været der for én, men jeg brugte lejligheden til at takke Mark Zuckerberg fra Facebook og Jeff Bezos fra Amazon. Så jeg takkede de tech-guruer, som jeg har beskæftiget mig så meget med de senere år. Det har været en ubehagelig oplevelse at komme ind under huden på dem og indse, at de ikke bare er mennesker, der tjener mange penge, men som også har en klar amerikansk idé om, hvad et menneske og et samfund er, og min bog er et opgør mod deres samfunds- og menneskesyn,” siger Bent Meier Sørensen om bogen, der af juryen roses for at være højaktuel og ramme ”plet i sin beskrivelse og analyse af de udfordringer, den digitale teknologis hastige udbredelse har betydet for interaktionen mellem mennesker” og for brugen af overraskende indfaldsvinkler og stemmer som Shakespeare, Søren Kierkegaard, Rainer Maria Rilke, Paul Klee og K.E. Løgstrup.

Ud over den lidt ironiske tak til tech-giganterne brugte Bent Meier Sørensen også sin taletid på at hylde salen.

”Dem, der sad der, er en central del af hjertet i den europæiske civilisation og den litterære tradition – boghandlerne, forfatterne og dem, der distribuerer bøger og sikrer, at vi stadig har rigtige bøger og rigtige boghandlere,” siger Bent Meier Sørensen, der tilføjer, at boghandlerne rammes hårdt af tech-giganten Amazon, der sælger bøger online.

”I USA har vi set, hvordan Bezos systematisk har udryddet boghandel efter boghandel, by for by, ved at true forfattere til at gå over til Amazon. Der ligger en helt klar invasiv taktik bag. Min bog og flere andre bøger er en vigtig del af den åndelige og materielle mobilisering mod den invasion,” siger han.

Bent Meier Sørensen tror og håber derfor også, at Blixenprisen kan være med til at øge opmærksomheden på det tema, bogen tager op.

”Selvom vi i dag stadig bomber 0. klasser med iPads i skolen, så er der stigende forståelse for, at teknologi er et tveægget sværd, og at det er vigtigt, at vi vælger teknologien, og at den ikke bare bliver givet til os,” siger Bent Meier Sørensen, der blandt andet selv har valgt ikke at bruge skærm, når han underviser på CBS, Handelshøjskolen i København, ligesom han har sat regler op for, hvornår han tjekker sin e-mail.

”Vi kan lave regler for os selv og andre i stedet for at pine os selv med en forestilling om, at der hele tiden er noget på skærmen, der er vigtigere end det, der er der her og nu. For det er der ikke,” siger han.