Min største kulturoplevelse er en rejse til Firenze

Kultur kan være med til at trøste og lindre, når andet omkring os måske ikke går så godt, siger dyrlæge og samfundsdebattør Lene Kattrup

Lene Kattrup mener, at børn og unge i dag får læst for få bøger op, og selv læser de også for lidt. Desuden har de for få debatter om kultur og kulturoplevelser. Til gengæld får de alt for meget internet og tv. --
Lene Kattrup mener, at børn og unge i dag får læst for få bøger op, og selv læser de også for lidt. Desuden har de for få debatter om kultur og kulturoplevelser. Til gengæld får de alt for meget internet og tv. --. Foto: .

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Det er fire bøger, der alle handler om tiden i Tyskland fra 1930'erne og frem til Anden Verdenskrigs afslutning. Det er bøgerne "Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste" af Victor Klemperer, "Mit sårede hjerte" af Martien Doerry, "Mein leben" af Reick-Ranicki og "Ikke jeg" af Joachim Fest. Jeg synes, man kan lære meget om totalitarisme og om, hvad et menneske er (for en størrelse) af at læse bøger, som beskriver, hvad der skete i disse år i Tyskland. I 1930'erne var Tyskland intellektuelt og kulturelt utrolig veludviklet, og alligevel lod man nazismen få magten (kom Anden Verdenskrig). I bøgerne kommer det også frem, at flere godt kunne have gjort noget, også uden selv at komme i fare, men blandt andet menneskets flokinstinkt skaber totalitarisme."

LÆS OGSÅ: Den bedste bog, jeg har læst, er "Lykke-Per"

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Det er Det Nye Testamente, som jeg læser i flere gange om ugen. Jeg havde en fantastisk religionslærerinde i underskolen og valgte selv i en periode at gå i søndagsskole til mine forældres og søskendes store forundring. Hun forstod at få os til at tænke over de etiske aspekter her i livet, over frihed, taknemmelighed og ansvar med udgangspunkt i teksterne i Det Nye Testamente. Hun koblede også til en livsfilosofi fra Selma Lagerlöfs legender og H.C. Andersens eventyr, som hun både læste op af og fik os i gang med at læse. Hun er et godt eksempel på, hvor meget en god lærer og en god undervisning kan betyde."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Så vil jeg anbefale, at man tager en tur op til Frederiksborg Slot i Hillerød. Det er en totaloplevelse med kunst i originale rammer, smukke interiører og storslået arkitektur. Og så er der den smukke omkringliggende natur, der både består af en stiliseret barokhave og en afslappet slotshave, hvor man må medtage løse og velopdragne hunde, der så også kan få en dejlig og berigende oplevelse.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"De største kulturoplevelser, jeg har haft, er, når historien bliver knyttet sammen med kulturoplevelsen. Den største oplevelse var, da jeg som 20-årig tog alene med min mor til Firenze og forinden havde læst meget om byen. Byen viste sig at være et stort, pragtfuldt museum fyldt med smukke og enestående kunstværker og mindesmærker, som var et vidnesbyrd om alt det, jeg havde læst om. Jeg følte historiens vingesus kombineret med en stor kunstnerisk oplevelse. For få år siden studerede min datter, der er kunsthistoriker, i Firenze. Jeg havde da lejlighed til at opleve en smule af det igen."

Hvad betyder kultur for dig?

"Det betyder meget, og jeg synes, at kultur er meget vigtigt i samfundet. Kulturelle oplevelser er med til at forme og danne mennesker og kan også være med til at trøste og lindre, når andet omkring os måske ikke går så godt. Kunst og kultur har ofte historisk set bidraget til at fremstille forløjethed, overfladiskhed og kynisme i tiden, som det var uhyre vigtigt at kritisere og få frem i lyset og til debat.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Børn, unge og kultur bør vi gøre meget mere ud af. Mine børn gik engang på en fremragende skole i Odense (Henriette Hørlücks Skole). Inspektøren trommede af og til hele skolen sammen, gav eleverne en cola og forlangte, at de alle skulle sidde bomstille og høre et stykke klassisk musik, som havde begejstret ham, og som han så spillede meget højt. Det betød noget for de børn, og hans begejstring smittede. Jeg tror, at børn og unge i dag får læst for få bøger op, og selv læser de også for lidt, og de har alt for få debatter om kultur og kulturoplevelser. Til gengæld får de alt for meget internet og tv, og meget tyder på, at det er medvirkende til, at vores børn og unge i dag har svært ved at koncentrere sig om at opleve og indlære."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Jeg ser efterhånden ikke meget tv, og når jeg åbner, bliver jeg – med visse rare undtagelser – ofte ret skuffet. Der er masser af tomme kalorier og overfladisk underholdning."

madsen@k.dk