Mindre Rushdie og Auster, mere Jensen og Sørensen

Københavns Internationale Litteraturfestival har i år ikke tiltrukket store udenlandske forfatternavne, men mange danske forfattere kommer

Carsten Jensen er blandt de danske forfattere, som man kan møde på ugens litteraturfestival. --
Carsten Jensen er blandt de danske forfattere, som man kan møde på ugens litteraturfestival. --. Foto: .

Når Københavns Internationale Litteraturfestival, CPH:LITT, fra i dag løber af stablen for tredje gang, er fokus stadig på kvalitetslitteraturen. Det internationale islæt er derimod mindre tydeligt end de foregående år, hvor henholdsvis Paul Auster og Salman Rushdie udgjorde de store trækplastre. Festivalledelsen havde gerne set et stort internationalt navn på plakaten også denne gang. De har haft bud efter blandt andre den tyske nobelpristager Herta Müller og den japanske forfatter Kazuo Ishiguro, men konkurrencen fra andre lande har været for stor og budgettet for lille.

Det erkender Ivan Rod, der er leder af CPH:LITT.

– Vi havde naturligvis gerne haft et eller flere store udenlandske navne også i år, men det er altså ikke lykkedes. Til gengæld arbejder vi hårdt på at skaffe kendte, internationale forfattere til festivalen i 2011. En garantisum fra Kunstrådet har givet de nødvendige økonomiske midler at arbejde med, siger Ivan Rod, der dog ikke vil ud med, hvilke konkrete forfattere han håber at se i København til næste år.

Løber man programmet igennem for de kommende fire dages litteraturfestival, er det først og fremmest kendte danske forfatternavne, der springer i øjnene. Blandt andre er Morten Ramsland, Knud Romer, Jens Smærup Sørensen, Benny Andersen og Carsten Jensen, der alle hører til blandt de bedst sælgende forfattere i Danmark, med. Det betyder dog ikke, at CPH:LITT har ændret karakter i retning af at ligne den store bogmesse BogForum.

– Salg og markedsføring er slet ikke en del af vores festival. Vores formål er at styrke og synliggøre kvalitetslitteraturen ved at præsentere en række forfattere, der har noget på spil, og som gennem samtaler med hinanden kan være med til at forkorte afstanden mellem forfatter og læser, siger Ivan Rod.

Han ser en stor styrke i, at etaforfattere mødes med yngre og mere uprøvede, og at publikum derigennem blandt andet kan opleve en sammenhæng mellem den smalle lyrik og den storsælgende prosa.

– Der går typisk mange år i en forfatters liv, før han eller hun bliver bestseller-forfatter. Rigtig mange af dem, vi i dag kender som store, anerkendte forfattere, er begyndt med at skrive smal lyrik. Når de møder de unge forfattere, kommer de i kontakt med det univers, hvor det hele begyndte, og de yngre få en slags kig ind i fremtiden, siger Ivan Rod.

Hidtil har festivalen haft hjemme i Huset i Magstræde, men i år flytter man ud og indtager også andre scener i København, heriblandt Københavns Rådhus, Pumpehuset, Hovedbiblioteket og den internationale forfatterscene på Det Kongelige Bibliotek. CPH:LITT har også indgået et samarbejde med Forfatterskolen, hvis elever indgår i forskellige arrangementer. Litteraturfestivalen slutter lørdag.

washuus@kristeligt-dagblad.dk

Jens Smærup Sørensen er blandt de danske forfattere, som man kan møde på ugens litteraturfestival. --
Jens Smærup Sørensen er blandt de danske forfattere, som man kan møde på ugens litteraturfestival. -- Foto: .