The Minds of 99 smider overraskelsesalbum. Og det er anderledes

The Minds of 99 spejder mod nye horisonter på bandets overraskelsesalbum ”Infinity Action”. Niels Brandt og co. vil bevæge sig frit og hjælpe os andre med det

The Minds of 99 spillede flere af sangene fra deres nye album ”Infinity Action”, der udkom i fredags, til den udsolgte stadionkoncert i Parken i København i september. Her er det bandets forsanger Niels Brandt.
The Minds of 99 spillede flere af sangene fra deres nye album ”Infinity Action”, der udkom i fredags, til den udsolgte stadionkoncert i Parken i København i september. Her er det bandets forsanger Niels Brandt. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix.

”Alle skuffer over tid,” sang The Minds of 99, da de vandt P3 Guld i 2019. De ved, at folk og fæ, kærester og popmusikere kan agere anderledes end sidst.

Som det kloge band, de er, ville de ikke gå ad samme vej som tidligere. ”Infinity Action”, som landede uden varsel i fredags, er bandets fjerde album. Og anderledes er det.

”Livet er kedeligt uden kaos. Intet nyt og alt ved det gamle er en sikker brækmedicin.”

Michael Strunges 1982-digt ”Krystalkuglen” reciteres af Niels Brandt i andet nummer og står som et credo for sangene, hvoraf mange er kommet dryssende igennem det seneste års tid.

Kedeligt er bandets nye opus ikke. ”Big City Bright Lights” rokker med David Byrne-agtig ild i stemmen og hovedet på skrå. To sange er på engelsk. Resten er på dansk – og bandet ved, det står på skuldrene af andre musikere fra den danske muld. Igen stikker trubadurer som Kim Larsen sit folkeansigt frem i Brandts avant-tænkende poprock.

Der er klart flere clashes (men mindre kliché-lyd) på det nye album end før. Men det er som sagt intenderet. For eksempel lyder sangen ”Emil” frisk-folket som Folkeklubben. Og ”Sikke en sang” har noget The William Blakes-storhed over sig.

Og så er der ”Som fluer”, hvor det hedder:

”Er du deprimeret?/ Du’ blevet tatoveret/ Sig mig har du mistet troen på, at du kan finde vej/ Der er så mange andre der er tatoverede ligesom dig.”

Men på ”Under din sne” og ”En stemme” er vi tilbage i klassisk The Minds of 99, og man fornemmer, hvordan et af Danmarks mest energiske liveorkestre arbejder med ét særligt mål: At skabe fællesskabsfølelser. Det er til fulde demonstreret på diverse festivaler, hvor folk har sunget med på de viltre guitarriffs og finurlige synthmelodier fra 80’er-synthesizerpoppen, som bobler rundt i The Minds of 99’s sange. Det så man også, da masserne forlod deres hjemmebobler og deltog i den meget omtalte og komplet udsolgte koncert i Parken i København i september.

Det er jo et band, der burde være ude at spille konstant. Som de gjorde før corona, hvor Niels Brandt var darlingen, der fra scenen dirigerede forsamlingen:

”Nu falder du sammen, nu falder du sammen, nu falder du, nu falder du ...”

Så klappede verden for en lang stund sammen.

Også derfor var det så overvældende at mærke og blive inspireret af bandets energi i Parken. Hvor de ikke spillede det nye nummer ”Krop som en sten”, hvor der synges om ”dynen, der holder mig fast”. Ingen dyner holder fast i det band, der gerne vil flyve højt og hjælpe os andre med det.

The Minds of 99 er et dansk band, som samler generationerne med deres musik, som både har folkelighed, kant og spids, postpunket guitar. Det særlige er også, at deres sange gør hjernen mæt.

Det er ikke sikkert, det bliver lige så nemt at synge med på de nye sange. ”Infinity Action” bruger ikke udelukkende den gamle formel med sange bygget omkring ét svævende langdigtende beat. Og på det beat ligger der mere end menneskelige ødemarker, indre alarmtilstande og desperation. Guitaren sender mere end nødsignaler.

Har nogen tænkt, at The Minds of 99 har manglet humor, så er den ankommet med de nye sange. Og det kræver da lidt tilvænning.

En af bandets ældre sange hed ”Hjertet følger med”. Og ligesom Strunges digt på det nye album har fungeret som et mantra om nyorienteringer, lige så meget har de ladet sig følge af den retning, lysten har taget dem hen, når de i løbet af pandemien har udgivet deres sange, som også af den grund stikker i forskellige retninger.

Vi falder alle over noget nyt i denne tid. Eller som albumåbnerens titel lyder:

”Vi vokser.”