”Monty Python” har været med til at forme mig som menneske

Den israelske roman ”Kvinde på flugt fra meddelelse” er en af Henrik Wigh-Poulsens seneste store læseoplevelser. Han tiltræder som biskop over Århus Stift til september

”Kongens fald” af Johannes V. Jensen er den bog, der har gjort størst indtryk på Henrik Wigh-Poulsen.
”Kongens fald” af Johannes V. Jensen er den bog, der har gjort størst indtryk på Henrik Wigh-Poulsen. . Foto: Bo Amstrup.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er den israelske forfatter David Grossmans roman ”Kvinde på flugt fra meddelelse”. Den handler om en kvinde, hvis søn muligvis er død under en stor militæraktion. Hun flygter fra sit hjem for ikke at få en meddelelse om, at han er død. Selvom bogen er fiktion, er det, som om virkeligheden også er med. Mens David Grossman skrev bogen, blev hans egen søn dræbt i krig, og der er en underliggende, vibrerende smerte i bogen, som på enhver måde er gribende. Bogen er en af mine helt store læseoplevelser.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

”Kongens fald” af Johannes V. Jensen. Som person var Johannes V. Jensen på mange måder en stud og en halvprimitiv type, og hans ateistiske livssyn deler jeg ikke. Men som forfatter havde han virkelig fingrene nede i noget, som ikke mange kommer ned at røre ved. Han var en fantastisk forfatter, og det helt særlige ved ”Kongens Fald” er den måde, han registrerer alting på.

Jeg kan huske, at jeg som barn indimellem hørte ældre mennesker sige, at de læste ”Kongens fald” en gang om året. Det ville jeg egentlig også gerne, men jeg synes ikke, at jeg har tid til det. Desuden er så der mange andre bøger, jeg også gerne vil læse.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Jeg glæder mig til at høre bandet Blurs ”The Magic Whip”, der lige er udkommet.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Da jeg var barn, slæbte min far mig med på museum. Vi så disse herlige, upædagogiske museer, hvor flinteøkser og alle de andre forhistoriske ting bare lå der uden forklaring, og det var op til en selv at forstå og tolke det. Jeg protesterede tit, men i dag er jeg glad for, at han tog mig med og gav mig en levende fornemmelse af, at vi er en del af noget større, og at vi står på skuldrene af andre.

En anden oplevelse, der har været med til at fome mig, var, da jeg første gang så ”Monty Pythons Flying Circus” omkring 1975. Det var en helt ny form for humor, som kom til at præge mig og min generation. Man kan kalde det komikkens ungdoms-oprør, og det var fantastisk at være til stede og være vidne til, at der blev brudt ny grund. Vi optog tv-serien på båndoptager, og så gik vi rundt og citerede fra den.

Hvilken koncert har du senest overværet?

Det var en Valentines Day-koncert i Cecil Sharp House i London, hvor der bliver spillet folkemusik og danset folkedans. Stedet er en blanding af gymnastiksalen i en gammel grundtvigsk højskole og et koncerthus. En af mine venner, som også er klummeskribent på denne avis, bor i London, og han danser den særlige engelske form for folkedans Morris Dance. Det er fantastisk at se ham danse rundt i et folkedanserkostume med bjælder på.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Nej.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Dressurridning og jazzballet.