Mord i hospitalssengen

En morder slår til på det lokale sygehus i svenske Karin Wahlbergs krimi "Trøsteren"

Karin Wahlberg: Trøsteren. People'sPress. 446 sider. 299 kroner.
Karin Wahlberg: Trøsteren. People'sPress. 446 sider. 299 kroner.

To tragiske livsbaner krydser tilfældigvis hinanden en sen aften tæt på en kirkegård i den svenske provinsby Oskarshamn. Det er to af hinanden uafhængige begivenheder, der ved tilfældighedernes spil væves sammen, da politiet senere skal opklare sagerne. Den ene er et mordforsøg på en kvinde fra den lokale overklasse, den anden er opsporingen af en kvinde, der for nylig har født og efterladt sit nyfødte barn i en papkasse ved politistationen.

Et mordforsøg og en hittebarnssag. Sådan lægger den svenske læge og forfatter Karin Wahlberg ud i sin nyeste krimi, "Trøsteren", der netop er kommet på dansk. Det er Wahlbergs tredje krimi med parret Veronika Lundberg og Claes Claesson i hovedrollerne.

Hun er overlæge på det lokale sygehus, og han er kriminalkommissær ved det lokale politi, så som i så mange andre svenske krimier befinder vi os i den idylliske provins, hvor den falunrøde facade dog gemmer over nok så grusomme og blodige hændelser.

"Trøsteren" er også på anden måde typisk svensk. Beskrivelserne af parrets hverdagsliv fylder utroligt meget. Historien ville ikke være blevet dårligere, hvis forfatteren havde skåret alt det overflødige og småtrivielle sniksnak væk om hverdagens og parforholdets småproblemer.

Men sådan kan de lide krimier i Sverige – og åbenbart også herhjemme.

Når det så er sagt, så byder "Trøsteren" på solid underholdning. Veronika Lundberg opererer kvinden, der er blevet skudt, og det med succes. Hun overlever, og efter et par dage på intensiv flyttes hun over på en almindelig afdeling. Chokket er stort, da hun samme dag, som flytningen finder sted, findes død i sin seng.

Afdødes mand truer med sagsanlæg mod Veronika Lundberg, hvis karriere trues. Dødsfaldet er mystisk og skal efterforskes af politiet, men Veronikas mand, kriminalkommissæren, må se til fra sidelinjen. Han er inhabil i sagen og kan ikke hjælpe til, men koncentrerer sig i stedet om sagen om hittebarnet.

Imens bliver det mystiske dødsfald genstand for grundige retsmedicinske undersøgelser, og uden at røbe for meget her viser det sig, at dødsfaldet langtfra var resultatet af en mislykket operation. Nok overlevede ofret det første mordforsøg, men ikke det andet, som fandt sted på sygehuset.

Det hele udspiller sig i Oskarshamn, primært på det lokale sygehus og hos personale og pårørende. Her er Karin Wahlberg på hjemmebane. Hun er selv læge på Universitetshospitalet i Lund, og hendes beskrivelser af miljøet, arbejdet og ansvaret er interessant læsning. Plottet fungerer, så på trods af en del småsnak undervejs om vejr og vind i familiens dagligdag, så er "Trøsteren" en anbefalelsesværdig krimi.

mie@k.dk

Karin Wahlberg: Trøsteren. People'sPress. 446 sider. 299 kroner.