Morgensang på Christiansborg skal samle politikerne

Folketingets Præsidium har inviteret alle politikere til fælles morgensang i dag på Christiansborg. Håbet er at gøre det til en fast månedlig tradition, som kan samle politikerne på tværs af partier

Alle Folketingets medlemmer er torsdag inviteret til morgensang i Samtaleværelset på Christiansborg. Det er Folketingets Præsidium, der ønsker at gøre morgensang til en fast tradition, og planen er, at det fremover vil finde sted den første torsdag i hver måned.
Alle Folketingets medlemmer er torsdag inviteret til morgensang i Samtaleværelset på Christiansborg. Det er Folketingets Præsidium, der ønsker at gøre morgensang til en fast tradition, og planen er, at det fremover vil finde sted den første torsdag i hver måned. Foto: Jens Dresling/Polfoto.

I dag bliver de vanlige politiske slagsmål mellem Folketingets partier for en stund lagt på hylden.

Alle Folketingets medlemmer er nemlig inviteret til morgensang i Samtaleværelset på Christiansborg. Det er Folketingets Præsidium, der ønsker at gøre morgensang til en fast tradition, og planen er, at det fremover vil finde sted den første torsdag i hver måned.

Initiativtageren er medlem af Venstre og næstformand i Folketingets Præsidium Kristian Pihl Lorentzen.

Han håber, at ”alsangen kan løfte stemningen” på Borgen:

”Når vi har sunget, går vi forhåbentligt beriget derfra og er klar til at kaste sig os over dagens opgaver med fornyet energi.”

Der er endnu ikke styr på, hvilke sange der skal synges, men Kristian Pihl Lorentzen forventer, at ”Højskolesangbogen får en central plads”. Uanset hvad, håber han at se en masse politikere fra forskellige partier.

”Jeg har længe følt, at vi sagtens kunne have mere snak på tværs af partierne – også når det ikke handler om det politiske arbejde.”

Medlem af Venstre Jan E. Jørgensen er blevet udpeget som tovholder på morgensangen, og det er ingen tilfældighed, at det netop er ham.

En af hans opgaver bliver nemlig at synge for – en rolle, han også påtager sig på Venstres landsmøde. Hvis sangen kan styrke samhørigheden blandt politikerne, så er ”missionen fuldført”, mener Jan E. Jørgensen.

”Der sidder mange mennesker i Folketinget, og der kan gå dage og uger, uden at man taler frygtelig meget sammen. Sådan et initiativ kan forhåbentlig bidrage til en bedre stemning.”

Dagen inden glæder Jan E. Jørgensen sig over, at Kristian Pihl Lorentzen ikke har styr på sangvalget, for det har han heller ikke. Men det bliver formentligt ”noget med jul”.

”Det vigtigste for mig er, at vi får spredt sangvalget lidt ud. Det skal gerne være et fælles projekt på tværs af partierne – ikke et Venstre-projekt eller et blåt projekt, hvor der udelukkende bliver sunget fædrelandssange. Alle skal føle, at det er deres arrangement. Vi kunne for min skyld godt synge noget fra Arbejdersangbogen også,” siger Jan E. Jørgensen.

Om torsdagen har der tidligere været tradition for at holde morgenandagt, som senest er blevet forestået af Christian Langballe, der er præst og medlem af Dansk Folkeparti.

Selvom andagten siden seneste folketingsvalg har været sat på pause, er morgensangen ikke dens afløser, forsikrer Christian Langballe.

”Vi skal nok få andagten op at køre igen. Men jeg kan godt lide at synge, så jeg skal også kigge forbi til morgensangen.”