Prøv avisen

Morsø bliver børneteatermekka

Philip Tafdrup: Cat Loves Sean. Digte og fotografier. 104 sider. 198 kroner. Forlaget Spring. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Om to uger åbner verdens største børneteaterfestival af sin art i Morsø, Thisted og Skive Kommuner, der stiller skoler, virksomheder, bingohaller og forsamlingshuse til rådighed for at gennemføre over 600 teateropførelser på én uge

Alle børn har ret til store kulturoplevelser. Og fordi man tilfældigvis ikke er født i en storby, skal man heller ikke snydes for at få adgang til godt børneteater, mener regeringen.

Det er derfor helt bevidst, at Danmarks største børne-teaterfestival, der faktisk er den største af sin art i verden, ikke foregår i København, men hvert år bliver afholdt et nyt sted i landet. Og i år er det Morsø Kommune, der er hovedvært for Festival 2013 teater for børn & unge sammen med Thisted og Skive Kommune.

Københavnerbørnene har i forvejen mange muligheder for at se børneteater, så vi er glade for at kunne være med til at sprede den gode scenekunst for børn ud i landet. På den måde lever vi faktisk også op til FNs børnekonvention, der netop understreger, at børn har ret til kulturelle oplevelser, forklarer Søren Kløft fra Teatercentrum, der er den selvejende institution under Kulturministeriet, der koordinerer den store teaterfestival.

LÆS OGSÅ:Dansk børneteater i operahuset

Festivalen har eksisteret siden 1971, og i tidens løb er den vokset sig større og større. I år kan den præsentere over 170 forskellige teaterforestillinger fordelt på over 600 enkelte opførelser på én uge.

Festivalen er finansieret af Kulturministeriet og værtskommunerne i samarbejde med lokale sponsorer for at skabe fri adgang til forestillingerne, og Søren Kløft regner med, at arrangørerne i år kommer til at uddele 25.000 gratis billetter til de mange forskellige forestillinger, der spænder fra dukketeater over børneteaterdrama til danseopvisninger.

Udover at bringe denne vifte af børnekultur ud i landet fungerer festivalen også som en slags teatermesse, der både kan lade teaterfolk inspirere hinanden og teateropkøbere finde næste sæsons børneteaterforestillinger til landets biblioteker, skoler og andre institutioner. Og der kommer samtidig tilrejsende teatertrupper og opkøbere fra mange andre lande.

Det har derfor været en stor logistisk opgave at få plads til alle de medvirkende og tilrejsende, forklarer Søren Kløft:

Som festivalarrangør har det været en spændende kreativ udfordring at skulle finde plads til alle festivalens forestillinger, fordi vi har været nødt til at tage bygninger i brug, man ellers ikke ville bruge til den slags. Men for os har Morsø været en af de bedste kommuner, vi har arbejdet sammen med. Vi har mødt en stor vilje til at få festivalen til at blive en succes, siger Søren Kløft.

Skoler, virksomheder, bingohaller og forsamlingshuse bliver derfor fyldt med teater i stor stil, og en af de mere utraditionelle teaterscener bliver gården udenfor Thiese Mejeri.

Som tak for forestillingen gør mejeriet reklame for festivalen på dens mælkekartoner. Hama Perler er til gengæld den sponsor, der har givet det største økonomiske bidrag til festivalen, der i alt har et budget på 4,2 millioner kroner. Og de penge er givet godt ud, mener Søren Kløft selv:

De lokale får mange oplevelser i løbet af den uge, festivalen foregår. Og vi kan også konstatere, at festivalen har fået et internationalt ry, der får rigtig mange teaterfolk til at rejse hertil for at finde inspiration, siger Søren Kløft og tilføjer, at 130 mennesker fra alle steder i verden allerede har meldt deres ankomst.

Kunstnerisk og kvalitetsmæssigt har dansk børneteater aldrig stået stærkere end nu. På den måde er branchen optimistisk, selvom mange også mærker finanskrisen. Men under festivalen præsenterer vi en helt underskov af alle mulige forskellige slags teater, der altså også er interessant for udenlandske opkøbere. For selvom mange af teaterforestillingerne selvfølgelig foregår på dansk, er sprogbarrieren ikke noget problem, hvis man kan præsentere et godt teaterstykke for børn. Sidste år blev der endda solgt forestillinger til Japan, siger Søren Kløft.

Festival 2013 teater for børn & unge foregår fra den 14.-21. april i Morsø, Thisted og Skive kommuner. Man kan finde information om de enkelte forestillinger på aprilfestival.dk

Forfatteren Lars Bonnevie har nu i snart 20 år været tilknyttet Weekendavisen. Foto: Pressefoto.
Det ville være en stor skændsel, hvis folkekirken blåstemplede det, som Luther kalder for "hundebryllup". Og hvis Folketinget ønsker at indføre noget sådant i kirken, må man først ændre den evangelisk-lutherske kirkes status i Grundloven, skriver Finn B. Andersen Foto: Jason Idris Alami.