Prøv avisen

Mrs. Dalloway

Klassiker

Med sans for god timing genudsender forlaget Rosinante nu Virginia Woolfs klassiker »Mrs. Dalloway«, der er blevet en større offentlighed bekendt via den amerikanske film »The Hours« med bl.a. Nicole Kidman og Meryl Streep i hovedrollerne.

»Mrs. Dalloway« er en pragtfuld roman. Den blev udgivet første gang i 1925 og er Woolfs svar på James Joyces eksperimenter med stream of consciousness (bevidsthedsstrøm, red.) i mammutværket »Ulysses«. Men lettere tilgængelig end den og skrevet i en rytmisk, sanselig prosa, der i arabeskagtige bevægelser glider ind og ud af hovedpersonernes liv.

Romanen forløber over en enkelt dag, fra Clarissa Dalloway om formiddagen begiver sig rundt i London, mens hun forbereder det aftenselskab, som afslutter romanen. Undervejs springer vi fra hendes tanker og oplevelser til forbipasserendes, familiemedlemmers eller venners, men særligt fire personers bevidsthed bliver betydningsbærende i romanen. Udover Clarissa selv, hendes ven fra ungdomstiden Peter Walsh og et yngre par, hvor manden ender med at begå selvmord på grund af oplevelser ved fronten.

Clarissa beskrives som en elegant, charmerende overklassefrue, der blomstrer ved at føre betydningsfulde mennesker sammen ved store selskaber. Hun elsker det smukke, sikre og velbehagelige ved livet og har derfor fravalgt den uforudsigelige Peter Walsh, der friede til hende i deres ungdom. I stedet valgte hun den mere konventionelle konservative politiker Richard Dalloway og et liv tæt på beslutningerne og Buckingham Palace. Som midaldrende trues hendes energiske livskraft af en indre kulde og en tiltagende følelse af, at noget glider hende forbi.

Udover en fremragende psykologisk analyse af Clarissa og de øvrige hovedpersoner giver romanen også et præcist tværsnit af samfund og tidsånd den pågældende dag i London i starten af 1920'erne. Præget af voldsomme klasseskel, victorianske overklassenormer, engelsk imperialisme og selvforherligelse og endelig traumer efter Første Verdenskrig, som der tilsyneladende ikke var den store forståelse for. Som alt problematisk blev de gemt væk.

I det hele taget er det et samfund, hvor iscenesættelsen af skønhed og orden stod i centrum. Woolfs pen er skarp, når hun ironiserer over samfundsstøtter som den berømte overlæge i psykiatri, der vil tvangsindlægge den unge mand med krigstraumer og behandle ham med ro, renlighed og regelmæssighed og i stedet indirekte sender ham i døden.

Til gengæld er hun blid og nuanceret overfor sin hovedperson Clarissa, der elsker livets skønhed, men samtidig er så bange, at det hele ender i overflade og detaljer. Også portrættet af Peter Walsh og hans ambivalente forhold til overklasselivet og Clarissa i særdeleshed er fuld af indsigt og klogskab. Han elsker at kritisere og sætte fokus på det overfladiske, men er alligevel bundet af en livslang fascination af hende og hendes livsform.

»Mrs. Dalloway« er en foruroligende og betagende roman - en oplevelse uanset om det er genlæsning eller første gang.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway, oversat fra engelsk af Jørgen Christian Hansen. 213 sider. 199 kr. Rosinante.

kultur@kristeligt-dagblad.dk