Munke fanget i et dunkelt spil

Ny bog kaster et delvist lys over bortførelsen og mordet på de syv munke i Tibhirine, som skildres i den biografaktuelle film "Om guder og mænd"

Syv franske cisterciensermunke blev i 1996 myrdet af islamister i Algeriet. Billedet viser munkene, hvis historie nu er blevet til en film. Foto: Scanpix.
Syv franske cisterciensermunke blev i 1996 myrdet af islamister i Algeriet. Billedet viser munkene, hvis historie nu er blevet til en film. Foto: Scanpix.

Filmen "Om guder og mænd" fortæller den åndelige, universelle historie om vold og næstekærlighed. Men denne historie er også en politisk-militær thriller. Munkene i Tibhirine blev brikker i et grumset magtspil mellem terrorister og militærstyret i Algeriet, mellem algeriske og franske politiske interesser, og mellem forskellige grene af det franske efterretningsvæsen.

"Kun to kendsgerninger står fast. De blev bortført. Og de blev dræbt," skriver den franske forfatter og filosof René Guitton i bogen "En quête de vérité" (På sporet af sandheden), som netop er udkommet.

LÆS OGSÅ: "Der er en mening med vores tilstedeværelse som kristne blandt muslimer"

Ifølge den officielle version blev munkene dræbt af islamiske terrorister anført af Djamel Zitouni, som kort forinden var blevet leder af den islamiske terrororganisation GIA.

Men vedvarende rygter vil vide, at Zitouni i virkeligheden var en marionet for de algeriske sikkerhedsstyrker, der spillede et farligt dobbeltspil under borgerkrigen.

På den ene side bekæmpede de nådesløst islamisterne i GIA. På den anden havde de en interesse i, at borgerkrigen fortsatte for at kunne forblive ved magten. Borgerkrigen blev udløst, da hæren satte en stopper for den demokratiske proces og afbrød det første frie valg i 1990, som det islamiske FIS-parti stod til at vinde.

En anden hypotese går ud på, at munkene blev dræbt af militæret for eksempel under et fejlslagent forsøg på at befri dem. Det kunne være forklaringen på, at kun hovederne er blevet fundet og begravet. Kroppene er forsvundet.

Disse hoveder er overraskende nok aldrig blevet obduceret. Og ingen har heller interesseret sig for de fotografier, som figurerer i sagsakterne.

"Jeg har skaffet kopier af disse fotografier og har bedt tre franske retsmedicinere analysere dem. De når alle til den konklusion, at munkene er blevet skudt. Der er helt klart tale om en henrettelse. Det bekræfter uden skyggen af tvivl, at det er terroristerne, der har dræbt munkene, ikke maskingeværsalver under et helikopterangreb fra hæren," siger René Guitton.

Men dermed er mysteriet ikke opklaret.

"Jeg er overbevist om, at munkene blev dræbt af Djamel Zitounis mænd. Men var han manipuleret? Og i givet fald af hvem, og i hvilken hensigt? Det ved vi stadig ikke. Og hverken Frankrig eller Algeriet ønsker at rode op i en sag, der kun kan skabe kurrer på tråden i det i forvejen komplicerede forhold mellem de to lande," konstaterer René Guitton.

bpedersen@k.dk

Læs anmeldelse af filmen "Om guder og mænd" og interview med den eneste overlevende munk fra klosterdramaet på

@Webhenv k.dk:k.dk/kultur

Hver onsdag skriver vi på denne plads om nye bøger fra udlandet, der handler om trosmæssige forhold.