Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Munke tegner pladekontrakt

Gyuto-munkene har tegnet pladekontrakt med det internationale klassiske pladeselskab Decca. Dermed gør munkene for alvor deres entre på det internationale marked for klassisk musik, hvor gregorianske munke, drengekor og senest de tre syngende katolske præster i gruppen ”The Priests” har haft stor succes. – PR-foto. Foto: Melinda Andreas

Ældste medlem af de messende munke er 78 år og flygtede sammen med Dalai Lama til Indien

Deres messende stemmer holder sig i bunden af stemmeregistret. Normalt er det en lyd, som er forbeholdt besøgende i de klostre i det nordlige Indien, hvor de fordrevne tibetanske Gyuto-munke holder til.

Men munkene skal nu ud til en endnu bredere kreds. De har tegnet pladekontrakt med det internationale klassiske pladeselskab Decca. Og dermed gør munkene for alvor deres entre på det internationale marked for klassisk musik, hvor gregorianske munke, drengekor og senest de tre syngende katolske præster i gruppen The Priests tidligere har haft stor succes.

LÆS OGSÅ: Den unge Hornemann

Gyuto-munkenes traditionelle sang er ikke kun forbeholdt det klassiske publikum. Munkene optræder således i slutningen af denne måned på Glastonbury det britiske svar på Roskilde Festival. Det er første gang i 40 år, at munkene besøger Storbritannien. Dengang optrådte de i Royal Albert Hall.

På Glastonbury vil de meget symbolsk optræde på 100-års-dagen for den tibetanske uafhængighedserklæring. Den uafhængighed endte med den kinesiske overtagelse af Tibet i 1959. Invasionen førte til, at mange tibetanere valgte at søge i eksil i Indien.

Det ældste medlem af munkegruppen, den 78-årige Lobsang Tsering, var således blandt de 80 munke, der tog flugten sammen med Dalai Lama for nu 54 år siden.

Siden har de boet på et kloster i Dharamsala i det nordlige Indien, som også er hjemsted for tibetanernes åndelige leder.

Det er også her, munkenes album The Spirit of Tibet (Ånden fra Tibet) er indspillet. Det er sket i samarbejde med den britiske producer, som går under navnet Youth. Han har tidligere arbejdet sammen med navne fra rockscenen som U2, Paul McCartney og Depeche Mode.

Deres stemmer er meget insisterende og kraftfulde. Når de synger, er det med alle fibrene i deres kroppe. De tror på, at blot ved at lytte til disse særlige toner kommer de tættere på at være oplyste, siger produceren.

Han har beskrevet oplevelsen som at være i verdens maskinrum.

Her drejer de store karmahjul med deres stemmer og mantraer, fortsætter produceren, som har haft opgaven med at indfange den religiøse sang, som kan føres tilbage til det første Gyuto-kloster, som blev grundlagt i Tibet i 1475.