Museer og biblioteker er danskernes foretrukne kulturtilbud

Omkring 80 procent af danskerne mener, at biblioteker og museer skal modtage tilskud fra det offentlige, viser ny undersøgelse. Dermed er museer og biblioteker de kulturtilbud, flest danskere mener, skal støttes

Mens lidt over halvdelen af de adspurgte danskere mener, at der generelt skal gives offentlig støtte til kulturtilbud, mener hele 80 procent, at biblioteker skal støttes, og 79 procent af danskerne mener, at museer skal støttes. På billedet ses Statens Museum for Kunst.
Mens lidt over halvdelen af de adspurgte danskere mener, at der generelt skal gives offentlig støtte til kulturtilbud, mener hele 80 procent, at biblioteker skal støttes, og 79 procent af danskerne mener, at museer skal støttes. På billedet ses Statens Museum for Kunst. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Litteratur, koncerter, film, skuespil eller dans. Listen over kunst- og kulturtilbud er lang. Alligevel er der to kulturtilbud, som danskerne holder særligt af, nemlig museer og biblioteker. Det viser den nye undersøgelse ”Mellem ballet og biografer – kultur ifølge danskerne”, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 2000 repræsentative danskere.

Mens lidt over halvdelen af de adspurgte danskere mener, at der generelt skal gives offentlig støtte til kulturtilbud, mener hele 80 procent, at biblioteker skal støttes, og 79 procent af danskerne mener, at museer skal støttes. Blandt 14 forskellige kunst- og kulturtilbud er biblioteker og museer dermed de to kulturtilbud, som flest danskere mener, skal modtage tilskud fra det offentlige.

Det stemmer overens med en anden del af den nye undersøgelse, hvor de medvirkende er blevet bedt om at rangere en række kulturtilbud efter, hvilke de mener ”er de vigtigste at have i Danmark”. For her kommer museer ind på en førsteplads, skuespil som nummer to og biblioteker som nummer tre.

At museer er en af danskernes helt store kulturfavoritter, glæder Ulla Tofte, der er direktør for M/S Museet for Søfart. For sådan har det langtfra altid set ud, mener hun.

”For få år siden blev museer betragtet som noget af det mest støvede, man overhovedet kunne opstøve. Det blev set som noget for gamle mennesker. Nu kommer museerne så ind på en klar førsteplads. Det er fantastisk, og det siger noget om, at den transformation, museerne har gennemgået, og at de midler, der er blevet brugt til at skabe den transformation, som så især er kommet fra private fonde, har haft sin effekt,” siger Ulla Tofte, der mener, at museerne generelt er blevet bedre til at tiltrække publikum, og som i dag deltog i en debat i forbindelse med præsentationen af den nye undersøgelse.

Samtidig overrasker det hende, at bibliotekerne ikke er en endnu større højdespringer, end tilfældet er.

”Numerisk har bibliotekerne endnu flere brugere end museer og skuespil, men adskiller sig alligevel ikke rigtig fra de to. Det kan måske tolkes som et symptom på, at bibliotekerne i de her år bliver pålagt en hel række andre borgerserviceopgaver. Når du går på biblioteket i dag, kan du låne en kørestol, du kan få hjælp til at komme på nettet og alle mulige andre fine samfundsopgaver. Men det udvander måske lidt, hvad biblioteket står for som dannelsesinstitution, og det udvander nok også en oplagt kerneopgave, litteraturlæsning, som samfundet ellers skriger på. Men det har bibliotekerne ikke tid til, hvis de skal gøre alt det andet. Danskerne kan derfor tænke, om biblioteket overhovedet er en kulturinstitution længere,” siger Ulla Tofte.

Kulturminister Mette Bock (LA), der også deltog ved præsentationen af undersøgelsen, mener omvendt, at danskernes opbakning til bibliotekerne netop skyldes bibliotekernes brede appel.

”Det flugter godt med, at vi kan se, at der er flere end nogensinde, der opsøger vores biblioteker, fordi vores biblioteker udvikler sig. Der er adgang til litteratur, men der foregår også andre ting, som kan være med til at samle borgerne,” siger Mette Bock.

Ligesom bibliotekernes tilstand er den offentlige støtte til museer ét af de kulturpolitiske emner, der har fyldt meget de senere år. Om støtte-debatten og det nye undersøgelsesresultat siger kulturministeren, at ”vi er i gang med en stor museumsreform, som skal kigge på vores museums-landskab i det hele taget. Vi arbejder med tingene, og det, at danskerne siger, at det er vigtigt at have gode museumstilbud, handler dels om økonomi, men det handler også om den måde, museerne formidler på.”

Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen ser det som positivt, at de fleste danskere prioriterer netop biblioteker og museer.

”Jeg opfatter biblioteker og museer som utroligt væsentlige dannelsesinstitutioner for danskerne. Det er lige før, at jeg vil sige, at de nærmest spiller en rolle på lige fod med vores uddannelsesinstitutioner,” siger han.